Захист політв'язнів: Україна хоче повернути консулів у Ростов-на-Дону

Захист політв'язнів: Україна хоче повернути консулів у Ростов-на-Дону

Укрінформ
Україна має намір подати пропозиції щодо направлення своїх консулів до російського Ростова-на-Дону.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі "5 каналу"

"Насамперед ідеться про те, що ми будемо подавати свої пропозиції стосовно того, аби надіслати своїх консулів до Ростова-на-Дону. Ми з вами розуміємо, в нас є необхідність у тому, щоб наші консули були в Ростові. Через те, що п'ятьох з них вислали з Росії, для нас важливо сьогодні захищати громадян, які зараз або перебувають у в'язницях РФ, або просто перебувають на території РФ. Тому для нас є необхідним подати свої пропозиції", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

На запитання про можливе звернення Росії дзеркально повернути в Україну стільки ж російських дипломатів, Климпуш-Цинцадзе відповіла, що "це може бути найпростіший сценарій, який ми можемо спроектувати”.

Читайте також: Викраденому українському військовому в Росії продовжили арешт

Водночас вона підкреслила, що Україна при ухваленні рішень щодо дипломатів діятиме у співпраці з міжнародними партнерами.

"Це не буде окремий крок України, що буде самостійно розв'язувати ці питання напряму тільки безпосередньо у двосторонньому режимі з РФ. Ми долучилися, що є надзвичайно важливо, до єдиних дій західної цивілізації, щодо вислання так званих дипломатів РФ, а по суті – шпигунів, і тому це не є просто крок, що відірваний від широкого міжнародного контексту, і ми й далі діятимемо в міжнародному контексті", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, близько 30 країн, а також НАТО вирішили вислати російських дипломатів у відповідь на застосування Росією бойової хімічної речовини у британському Солсбері, де 4 березня був отруєний екс-офіцер Головного розвідувального управління РФ Сергій Скрипаль і його донька.

Україна прийняла рішення про видворення 13 російських дипломатів.

Зі свого боку РФ оголосила персонами нон грата дипломатів із цих країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-