СБУ заборонила в’їзд до України 60 громадянам Росії, висланим із США

СБУ заборонила в’їзд до України 60 громадянам Росії, висланим із США

Укрінформ
Служба безпеки України закрила в’їзд в Україну 60 громадянам РФ, яких видворено з Сполучених Штатів Америки, за причетність до діяльності спецслужб країни агресора. Їхня діяльність визнана не сумісною зі статусом дипломата.

Про це повідомляє прес-центр СБ України.

"Заборона на п’ять років стосується 48 дипломатів посольства Росії та 12 осіб з Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку, яких було вислано з США 26 березня", йдеться у повідомленні спецслужби.

Як повідомлялось раніше, 27 березня СБУ закрила в’їзд 23 громадянам Росії, причетним до розвідувальних служб РФ, яких видворено з Великобританії у зв'язку з отруєнням Сергія Скрипаля та його доньки.

Читайте також: СБУ закрила в'їзд 23 росіянам, видвореним із Британії

Голова СБУ Василь Грицак зазначав, що їхня діяльність є зухвалим знущанням над однією з ключових функцій дипломатичного представництва, визначених Віденською конвенцією про дипломатичні зносини 1961 року.

Акцентуючи увагу на досвіді України у протидії гібридній агресії РФ, Василь Грицак підкреслив, що російські розвідники під прикриттям дипломатів все частіше вдаються до цинічних провокацій, спрямованих на підрив основ міжнародної стабільності та безпеки.

5 березня у британському Солсбері був отруєний колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. 

 Британський прем'єр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", яка розроблена в РФ.

 Уряд Великої Британії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з РФ на високому рівні. 

США, Канада та десятки європейських країн оголосили про вислання російських дипломатів. 

Зокрема, Сполучені Штати вислали 48 російських чиновників, які працюють у двосторонній дипломатичній місії Росії в Сполучених Штатах і 12 представників спецслужб з Місії РФ при ООН. У Держдепі підкреслили, що останні "зловживали своїми правами на проживання" в Сполучених Штатах.

Україна вислала 13 російських дипломатів.

Росія відповіла на це дзеркальними діями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-