Угорщина відкриває скриньку Пандори у відносинах із НАТО - Климпуш-Цинцадзе

Угорщина відкриває скриньку Пандори у відносинах із НАТО - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що блокування Угорщиною Комісії Україна-НАТО створює загрозливий прецедент у відносинах Альянсу з партнерами.

Про це вона заявила під час зустрічі із заступницею генерального секретаря НАТО Роуз Гьоттемюллер у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомляє Урядовий  портал. 

"Роблячи відносини України і НАТО заручником двосторонніх питань з Україною, уряд Угорщини відкриває ящик Пандори та створює загрозливий прецедент для майбутньої співпраці Альянсу з партнерами", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що, розробляючи механізми впровадження Закону "Про освіту", українська сторона дотримуватиметься раніше заявлених зобов'язань щодо реалізації рекомендацій Венеціанської комісії, а також відкрита для консультацій з угорською меншиною в Україні та з угорським урядом.

Читайте також: Угорщина не зніме своїх претензій до України - Зеркаль

Віце-прем'єр додала, що стратегічною метою України є членство в НАТО, а короткостроковим пріоритетом у відносинах з Альянсом є проведення комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів під час липневого саміту.

Україна також сподівається на подальшу рішучу підтримку союзників та розраховує на посилену військову співпрацю через запрошення приєднатися до Програми розширених можливостей, зазначила Климпуш-Цинцадзе.

"Я хотіла б чітко заявити: вступ до НАТО є нашою стратегічною метою. Україна зацікавлена повною мірою використовувати всі існуючі практичні інструменти та можливості для наближення до Альянсу та підготовки до можливого членства", - акцентувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Будапешт заблокував вже друге міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту.

20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь Президента України Петра Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-