Суд відправив Савченко під арешт

Суд відправив Савченко під арешт

Фото
Укрінформ
Шевченківський районний суд Києва ухвалив застосувати щодо народного депутата Надії Савченко запобіжний захід - арешт без права застави.

Відповідне рішення суд ухвалив 23 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Суд ухвалив клопотання задовольнити. Застосувати до підозрюваної Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Взяти Савченко Надію під варту в залі суду. Строк дії ухвали про тримання під вартою Савченко встановити... до 20 травня 2018 року”, - сказав суддя Євгеній Сидоров.

Суддя також зазначив, що апеляційна скарга на це рішення може бути подана впродовж 5 діб.

Суддя зачитував ухвалу більше години, орієнтовно з 18:00.

Як йдеться, зокрема, в ухвалі, “Савченко Надія Вікторівна... вчиняла тяжкі та особливо тяжкі злочини проти основ національної безпеки України і громадської безпеки”.

Так, Савченко інкримінують вчинення таких злочинів:

- змова з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 КК України);

- готування до вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 КК України);

- готування до посягання на життя Президента України, народних депутатів, Прем’єр-міністра, членів Кабінету міністрів, керівників партій, у зв’язку з їх державною чи громадською діяльністю, за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 КК України);

- готування до терористичного акту, тобто застосування зброї, вчинення вибуху чи інших дій, які створювали б небезпеку для життя і здоров’я людей, заподіяння значної майнової шкоди та настання інших тяжких наслідків (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 КК України);

- сприяння діяльності терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України);

- носіння, зберігання, придбання і передача вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України).

Нагадаємо, Надія Савченко заявила, що оголосить голодування, якщо суд залишить її під арештом.

Як повідомлялося, у суді були присутні представники сторони обвинувачення, сама Надія Савченко, її прес-секретар і сестра, а також адвокати депутата.

Сторона обвинувачення просила для Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці без права внесення застави.

Суд заарештував Савченко / Фото: Овсяннікова Юлія, Багмут Павло. Укрінформ

Нацгвардія і Нацполіція посилили охорону приміщення Шевченківського районного суду Києва, у якому слухалася справа щодо обрання запобіжного заходу для Савченко. Майже все приміщення холу було зайняте представниками ЗМІ.

Читайте також: Савченко голодує, а влада – дивиться?

У четвер, 22 березня, Верховна Рада дала згоду Генпрокуратурі на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко.

Після голосування Савченко залишила свою картку для голосування працівникам апарату Верховної Ради і вийшла з будівлі парламенту.

Відразу після цього слідчий Служби безпеки України повідомив Савченко про підозру у підготовці теракту в місті Київ, вручив пам'ятку підозрюваної особи та запропонував їй пройти до управління СБУ у м. Києві для складання протоколу затримання.

Генеральний прокурор Юрій Луценко 15 березня у парламенті заявив про наявність у слідства незаперечних доказів того, що Савченко особисто планувала теракт у ВР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-