У Клімкіна пояснили наслідки повного невизнання Україною

У Клімкіна пояснили наслідки повного невизнання Україною "виборів Путіна"

Укрінформ
МЗС України підтримало проект постанови № 8168 "Про Заяву Верховної Ради України стосовно невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України - Автономній Республіці Крим та місті Севастополь".

Про це повідомив заступник директора департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації, начальник політичного відділу МЗС Марко Шевченко під час засідання Комітету ВР у закордонних справах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міністерство закордонних справ підтримує проект постанови № 8168, який також продовжує політику невизнання спроби анексії частини території України, який не визнає легітимність виборів президента Російської Федерації на окупованих територіях, який засвідчує, що ці вибори не можуть служити ні доказом, ні обгрунтуванням зміни українського статусу цих територій. І, відповідно, МЗС не підтримує проект постанови № 8153 з цих же міркувань", - сказав Шевчекно. 

При цьому він назвав три критерії, за якими МЗС оцінювали наявні проекти постанови. 

"Перший критерій - наскільки вони продовжують лінію, визначену парламентом у постанові від 1 березня про наміри організувати голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Відповідно до цього критерію, законопроект № 8168 іде в продовження окресленої лінії, законопроект № 8153 не співпадає з цим критерієм”, - зазначив представник МЗС.

Другий критерій, за його словами, - співпадіння з висновками місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зі спостереження за виборами президента РФ та інших основних міжнародних партнерів і союзників. “Знову ж таки, проект авторства Ірини Луценко та групи депутатів, на нашу думку, знаходиться ближче до цих висновків, оприлюднених у понеділок, і в них немає жодного слова про нелегітимність виборів президента Російської Федерації по всій території РФ”, - сказав Шевченко.

Читайте також: Постанови про "вибори Путіна: у Раді просять зробити з двох проектів один

Третій критерій, за яким МЗС оцінювало документи, - це практичні наслідки прийняття проектів постанов. “З точки зору практичних наслідків, у разі, якщо оголошують нелегітимними вибори президента Російської Федерації на всій території Російської Федерації, наслідком повинно стати невизнання жодних рішень президента РФ, включаючи кадрові рішення. Звідси починається ланцюгова реакція про наше невизнання жодних посадових осіб, призначених президентом Російської Федерації, аж до рівня місцевої влади. На нашу думку, це негативно вплине на можливості МЗС із захисту національних інтересів України, в тому числі - щодо захисту прав і свобод громадян України, які знаходяться на території Російської Федерації, зокрема й тих, хто незаконно ув'язнений", - пояснив Шевченко. 

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано проект постанови "Про Заяву Верховної Ради України стосовно невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України - Автономній Республіці Крим та місті Севастополь" (№ 8168), одним із авторів якого є представник Президента у Верховній Раді, народний депутат від БПП Ірина Луценко, та проект постанови "Про Заяву Верховної Ради України з приводу невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації, їх результатів, правових наслідків та, відповідно, актів нелегітимно обраної на цю посаду особи" (№ 8153), одним із ініціаторів якого є голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак. Відмінність між ними полягає передусім у тому, що проектом постанови № 8153 пропонується не визнавати легітимність виборів президента РФ загалом, по всій території. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-