Експерт: Статус

Експерт: Статус "аспіранта" НАТО – важливий крок, але не гарантує членства

Укрінформ
Формальне визнання Альянсом євроатлантичних прагнень України є важливим кроком для особливих партнерів, який натомість не гарантує членства.

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявив експерт з питань політики безпеки та оборони Німецького фонду Маршала Сполучених Штатів Бруно Лете.

"Північноатлантичний альянс зробив важливий символічний крок для України. Але статус "аспіранта" не означає, що Україна вже нині стане членом Альянсу. Такий статус можна порівняти із "кімнатою очікування" для країн, які досягли особливих відносин з НАТО. Але це не надає чітких часових гарантій, коли такі країни зможуть вийти із цієї "кімнати очікування" та розпочати переговори про членство", - зазначив експерт.

Експерт підкреслив, що наступним кроком на шляху євроатлантичної інтеграції України має стати отримання від НАТО плану дій щодо членства (ПДЧ).

"Але, як зазначив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Україні для отримання ПДЧ все ще треба вирішити багато проблемних питань. Найвищий пріоритет нині стосується сфери внутрішньої політики. Успіх у виконанні домашнього завдання визначить просування в інших питаннях, включаючи зміцнення партнерства України з НАТО", - переконаний Лете.

Читайте також: НАТО визнало євроатлантичні прагнення України

На думку експерта, Києву, щоб утвердити себе як надійного партнера Альянсу, необхідно продовжити реформи, включаючи урядування та оборонний сектор.

"Україна повинна довести НАТО і самій собі спроможність просувати реформи і боротися з корупцією", - наголосив експерт.

В іншому випадку, вважає Лете, політична воля, спрямована на розвиток партнерства НАТО-Україна, ризикує занепасти, а статус "аспіранта" виявиться марним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-