Газова криза:  Геращенко нагадала ЄС, що перекрити

Газова криза: Геращенко нагадала ЄС, що перекрити "Північний потік" так само не складно

Укрінформ
Перший заступник голови ВР Ірина Геращенко розцінює заяви Газпрому про розрив контрактів з Нафтогазом як блеф та шантаж і сподівається, що в ЄС зрозуміють, що росіяни так же легко зможуть заблокувати й "Північний потік".

Про це Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

"Вчора Путін розмахував ядерною булавою і брязкав зброєю, лякаючи світ під час свого виступу перед федеральними зборами. Дикунське середньовіччя. Сьогодні Газпром заявляє про розрив контрактів з Нафтогазом. Шантаж, блєф, неадекват. Ми до цього звикли", - написала вона.

Геращенко також висловила сподівання, що в ЄС та США зрозуміють, що такі заяви російського Газпрому призначені саме "для американського і європейського вуха".

"Сподіваюся, в ЄС зрозуміють, що так само легко, як наш трубопровід, росіяни можуть заблокувати "Північний поток", в який європейці планують вбухати мільйони", - додала перший заступник голови ВР.

Читайте також: Росія перетворила газ на інструмент тиску і геополітичних загроз - дипломат

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги для транзиту і зобов'язав російську компанію виплатити 4,63 млрд дол.

За даними "Нафтогазу", це рішення означає, що "Газпром" має сплатити Україні близько 2,56 млрд доларів з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

1 березня "Газпром" заявив, що отримав від українського "Нафтогазу" передоплату за газ на березень 2018 року, проте повернув її та не збирається постачати паливо Україні. Причина - нібито неузгоджена додаткова угода до контракту.

У "Нафтогазі" розцінили відмову "Газпрому" від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу і заявили, що планують вимагати від Газпрому компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-