Гройсман не береться передбачити дії РФ після Стокгольмського арбітражу

Гройсман не береться передбачити дії РФ після Стокгольмського арбітражу

Укрінформ
Київ нині шукає механізми, як змусити РФ виконати рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє Урядовий портал.

«Ми отримали справедливе рішення Стокгольмського арбітражу. Інакше і бути не могло – справедливість мала бути відновлена. В 2009 році була підписана кабальна угода між урядами України та Росії, між компаніями «Нафтогаз» та «Газпром». Угода була незаконною - це довів Стокгольмський арбітраж. Ми виграли 4,5 млрд дол. Зараз Росія має виконати рішення суду. Передбачати, до яких дій вдасться РФ, мені важко. Вони не раз доводили, що для них норми світового права не мають значення. Але впевнений, що ми знайдемо механізми, як змусити їх (росіян) виконати вирок суду і повернути те, що належить Україні та українському народу», - сказав Гройсман.

Читайте також: Мін'юст створив робочу групу для стягнення 172 мільярдів штрафу з Газпрому

Як повідомлялося, 28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги для транзиту і зобов'язав виплатити 4,63 млрд дол.

За даними Нафтогазу, це рішення означає, що Газпром має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

Крім того, арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за начебто незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-