Рада планує дозволити звільнення дезертирів з лав ЗСУ

Рада планує дозволити звільнення дезертирів з лав ЗСУ

Укрінформ
ВР ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення питань проходження військової служби з метою забезпечення повноцінного функціонування Збройних сил України».

Законом пропонується встановити підставою для звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу ЗСУ військовослужбовців, які відсутні за місцем служби без поважних причин більше, ніж два місяці. 

За схвалення за основу відповідного законопроекту № 5640 проголосували 247 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроектом передбачається внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення існуючих підстав для звільнення з військової служби та окремих питань соціального забезпечення військовослужбовців, які відсутні за місцем служби більш ніж два місяці.

Автор законопроекту, секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник зазначив, що законопроект покликаний виправити проблему недоукомплектації ЗСУ. 

«Проблема полягає в тому, що до моменту встановлення юридичного факту того, що людина є дезертиром, її не можна звільнити з лав Збройних сил України. Таким чином ми маємо постійний некомплект Збройних сил в кількості щонайменше 10 тисяч осіб», - наголосив він. 

Читайте також: Серед звільнених заручників 14 осіб підозрюють у дезертирстві - Бірюков

Вінник зауважив, що законопроект стосується тих осіб, щодо яких є відповідні звернення до Військової прокуратури за фактом самостійного залишення місць служби.

«За умов, коли 10 тисяч осіб офіційно є військовослужбовцями, але де-факто є дезертирами і вони відсутні без поважних причин... Я не говорю про тих людей, які незаконно утримуються в полоні чи безвісти зникли, я говорю про тих людей, про яких чітко відомо командирам частин, що вони самостійно залишили частини, і є відповідні звернення, скеровані до Військової прокуратури», - підкреслив депутат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-