Збитки від агресії на Донбасі: Бурбак каже, що час готувати претензії до РФ

Збитки від агресії на Донбасі: Бурбак каже, що час готувати претензії до РФ

Укрінформ
Фракція "Народний фронт" наполягає на необхідності якнайскоріше взятися за підготовку юридичної претензії до РФ щодо збитків від агресії на Донбасі у зв'язку із набуттям чинності закону про реінтеграцію.

Про це заявив голова фракції Максим Бурбак на засіданні Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Закон нарешті набав чинності - тепер мусимо його впроваджувати швидко і комплексно. Закон вимагає розпочати підготовку консолідованої юридичної претензії до Росії щодо збитків від війни. Кабінет міністрів України має створити відповідний міжвідомчий орган", - підкреслив Бурбак.

За його словами, фракція також наполягає на необхідності ухвалення законопроектів про національну безпеку, про Службу безпеки України, а також законодавства, спрямованого на поліпшення взаємодії між Міністерством оборони і Генеральним штабом.

Крім того, наголосив Бурбак, фракція наполягає на необхідності законодавчого забезпечення аудиту діяльності "Укроборонпрому" та створенні незалежної наглядової ради концерну.

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", яким Росія визнається країною-агресором, що здійснює тимчасову окупацію частини території України.

У документі визначена дата початку окупації частини України, зокрема Криму та Севастополя, - 20 лютого 2014 року.

Згідно із законом відповідальність за матеріальну чи моральну шкоду, завдану Україні внаслідок агресії Російської Федерації, покладається на Росію відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Читайте також: Закон про реінтеграцію Донбасу набув чинності

Окрім того, депутати встановили, що особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність за порушення законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права.

8 лютого 2018 року закон підписав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

24 лютого він набув чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-