Даніельсон назвав умови макрофінансової допомоги Єврокомісії Києву

Даніельсон назвав умови макрофінансової допомоги Єврокомісії Києву

Укрінформ
Європейська комісія прихильна продовжувати програму надання макрофінансової допомоги в Україні, але для цього необхідно виконати низку умов.

Про це заявив генеральний директор Єврокомісії Крістіан Даніельсон в інтерв’ю "Європейській правді".

"По-перше, обов’язковою умовою для надання такої допомоги є існування діючої програми МВФ. Зараз Україна перебуває в дискусії з МВФ щодо умов продовження програми фінансування. Має бути досягнута ця згода і має бути оголошено про продовження співпраці України з МВФ, щоби ми могли зробити наступні кроки щодо надання Києву макрофінансової допомоги", - сказав Даніельсон.

Відповідаючи на уточнююче запитання, він підтвердив, що однією з умов МВФ є створення Антикорупційного суду. "Абсолютно правильно! Це є важливим елементом програми МВФ. Що ж до інших вимог – про це найкраще питати у наших колег із Фонду", - пояснив представник Єврокомісії.

Окрім цього, Євросоюз має визначити свої умови надання такої допомоги, зазначив гендиректор. Це рішення ухвалюється Єврокомісією не одноосібно, воно потребує схвалення Європарламентом і Радою ЄС.

Даніельсон нагадав, що ЄС станом на сьогодні надав Україні 2,81 млрд євро макрофінансової допомоги на додаток до того, що надається у вигляді грантів.

"Що стосується продовження цих програм у майбутньому – побачимо. Та можу підтвердити, що нова макрофінансова допомога – одна з опцій, яка зараз активно дискутується, і Єврокомісія прихильна до неї. Але рішення ще не ухвалене", - сказав Даніельсон.

Читайте також: У Києві обговорили європейський вимір реформи децентралізації

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Андрій Парубій сподівається, що парламент наступного тижня включить до порядку денного законопроект щодо створення Антикорупційного суду України.

Група експертів МВФ відвідувала Україну з 12 по 16 лютого 2018 року для зустрічей з представниками влади. За результатами цього візиту представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що українська влада повинна забезпечити невідкладний розгляд у парламенті законопроекту про антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії та зобов'язань у рамках програми МВФ.

У березні 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України із впровадженням механізму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на чотири роки. Перший транш у сумі 5 млрд дол. Україна отримала в березні 2015 року, другий (1,7 млрд дол.) у серпні 2015 року, третій (1 млрд дол.) у вересні 2016 року, четвертий (1 млрд дол.) у квітні 2017 року. 

Наразі очікується, що п'ятий і шостий транші Україна отримає впродовж нинішнього року, якщо виконає умови МВФ, серед яких - створення антикорупційного суду та запровадження ринкових цін на газ для населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-