Порошенко застерігає Варшаву від кроків, які загрожують

Порошенко застерігає Варшаву від кроків, які загрожують "історичному" діалогу

Оновлено
Укрінформ
Президент Петро Порошенко закликав керівництво Польщі утриматися від кроків, які можуть поставити під загрозу досягнення між країнами у діалозі з історичних питань.

Зустріч Президента України з польською делегацією на чолі з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким відбулася на полях Мюнхенської безпекової конференції, повідомили у прес-службі глави Української держави. 

"Глава держави висловив стурбованість з приводу ухвалених нещодавно польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам’яті Республіки Польща. Він закликав польське керівництво утриматися від кроків, які можуть поставити під загрозу позитивні досягнення у двосторонньому діалозі з історичних питань", - йдеться в повідомленні. Порошенко також звернув увагу на вкрай шкідливий для українсько-польських взаємин характер заяви з оцінкою діяльності українського гетьмана Богдана Хмельницького, додали в прес-службі. 

Читайте також: Дуда про переговори з Україною: Це не той напрямок, що ми визначали з Порошенком

Зазначається, що сторони обмінялися думками з актуальних питань українсько-польського порядку денного, зокрема, обговоривши подальший розвиток взаємодії у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам’яті у контексті досягнутих домовленостей. 

Також у ході зустрічі глава уряду Польщі підтримав важливість розвитку стратегічного українсько-польського партнерства та координації дій з протидії російській агресії в контексті членства Польщі в Раді безпеки ООН. Було також обговорено шляхи зміцнення двостороннього співробітництва у оборонній сфері.

Крім того, за даними прес-служби, обговорювалися питання розширення співробітництва в енергетичній сфері та координації дій з метою протидії реалізації проекту “Північний потік – 2”.

Сторони обговорили і шляхи належного забезпечення соціальних прав і свобод українських громадян, які тимчасово працюють на території Польщі, підкреслюється в повідомленні.

Як повідомлялося, на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про ІНП. Водночас він направив документ до Конституційного суду, аби той розтлумачив, чи його положення не суперечать Основному закону. Сумніви глави держави стосуються, зокрема, поправки щодо “українських націоналістів”.

Положення нового закону про ІНП викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-