Розенко про переговори у Польщі: є стриманий, але оптимізм

Розенко про переговори у Польщі: є стриманий, але оптимізм

Укрінформ
Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко після переговорів з польським колегою заявив про стриманий оптимізм щодо врегулювання складних історичних питань та нещодавно прийнятого в Польщі закону про Інститут національної пам’яті.

Про це він розповів журналістам на брифінгу по завершення переговорів з віце-прем’єр-міністром, міністром культури і національної спадщини Республіки Польща Пьотром Глінським, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я можу сказати про свій досить стриманий, але оптимізм щодо подальших наших переговорів, спільної роботи з польською стороною", - сказав Розенко.

Він зауважив, що значну частину перемовин було відведено питанню внесених раніше змін до закону про Інститут національної пам’яті Польщі (ІНП), так званого закону про "заборону бандерівської ідеології".

Урядовець підкреслив, що українська сторона донесла до польських колег свою стурбованість цими процесами, адже, за його словами, закон "може стати передумовою для досить серйозного загострення і порушення соціальних, трудових, політичних прав українців, які живуть як у Польщі, так і в Україні".

Розенко наголосив, що мова йде про конкретні права і свободи щонайменше мільйона українців, які живуть і працюють у цій країні.

"Ні Президент, ні Верховна Рада України не пішли на так звані дзеркальні кроки ухвалення в Україні законів чи рішень, які б містили в собі теж якусь контраверсійну риторику. Ми все ж сподіваємося на здоровий глузд, ми сподіваємося на переговорний процес", - відзначив віце-прем’єр.

Розенко також запевнив, що українські фахівці, експерти й науковці готові долучитися до процесу врегулювання "некоректності" окремих положень польського закону про ІНП.

Як повідомлялося раніше, на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про ІНП. Водночас він направив документ до Конституційного суду, аби той розтлумачив, чи його положення не суперечать Основному закону. Сумніви глави держави стосуються, зокрема, поправки щодо "українських націоналістів".

Читайте також: Україна і Польща продовжать "історичний" діалог і спільну роботу - Розенко

Положення нового закону про ІНП викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. Зокрема, в Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає покарання для всіх, у тому числі іноземців, за звинувачення, всупереч фактам, поляків та Польської держави в Голокості та злочинах нацистів. В Ізраїлі сприйняли цю поправку як намагання "закрити рота" свідкам Голокосту та їхнім нащадкам і заборонити їм говорити правду про злочини поляків проти євреїв у роки війни. У Польщі відкидають ці звинувачення.

У п’ятницю, 16 лютого у Варшаві відбулася зустріч віце-прем’єр-міністрів України і Польщі Павла Розенка та Пьотра Глінського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-