Розенко обговорить з віце-прем’єром Польщі закон про Інститут нацпам'яті

Розенко обговорить з віце-прем’єром Польщі закон про Інститут нацпам'яті

Укрінформ
У Варшаві у п'ятницю відбудеться зустріч віце-прем'єр-міністрів України та Польщі Павла Розенка та Пьотра Глінського, на якій обговорюватимуться історичні питання.

Зокрема, йтиметься про ситуацію навколо закону про Інститут національної пам'яті Польщі (ІНП), можливість поновлення пошуково-ексгумаційних робіт у місцях загибелі поляків в Україні, збереження місць пам'яті в Польщі та Україні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

До складу української делегації також входять міністр культури Євген Нищук, заступник глави МЗС Василь Боднар, співголова українсько-польської міжпарламентської групи Оксана Юринець, посол України в Польщі Андрій Дещиця. З польської сторони крім Глінського у перемовинах братимуть участь заступник міністра культури Ярослав Селлін, заступник глави МЗС Бартош Ціхоцький, заступник голови Інституту національної пам'яті Кшиштоф Швагжик.

Планується, що після переговорів Розенко та Глінський покладуть квіти до могил козаків і старшин армії УНР на Вольському кладовищі у Варшаві і запалять лампадки біля пам'ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Читайте також: Ще один польський закон може ще більше розсварити Польщу та Ізраїль

Перед візитом віце-прем'єр-міністр України заявляв, що очікує від польської сторони не лише роз’яснення щодо закону про ІНП, а й зміни положень, що стосуються покарання за заперечення злочинів “українських націоналістів” проти громадян Польщі у період з 1925 по 1950 роки. За його словами, йдеться не про історію, а про можливе порушення прав і свобод українців, які працюють або живуть у Польщі, їх переслідування за певні висловлювання чи політичні переконання.

Водночас Глінський висловив переконання, що зустріч буде “доброю”.

Як повідомлялося, на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про ІНП. Водночас він направив документ до Конституційного суду, аби той розтлумачив, чи його положення не суперечать Основному закону. Сумніви глави держави стосуються, зокрема, поправки щодо “українських націоналістів”.

Положення нового закону про ІНП викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. Зокрема, в Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає покарання для всіх, у тому числі іноземців, за звинувачення, всупереч фактам, поляків та Польської держави в Голокості та злочинах нацистів.

В Ізраїлі сприйняли цю поправку як намагання “закрити рота” свідкам Голокосту та їхнім нащадкам і заборонити їм говорити правду про злочини поляків проти євреїв у роки війни. У Польщі відкидають ці звинувачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-