Янукович зник із Донецького аеропорту 22 лютого в невідомому напрямку - Турчинов

Янукович зник із Донецького аеропорту 22 лютого в невідомому напрямку - Турчинов

Укрінформ
Екс-президент України Віктор Янукович зник із Донецького аеропорту 22 лютого 2014 року і в невідомому напрямку.

Про це заявив голова РНБО Олександр Турчинов під час допиту в Оболонському районному суді Києва, де розглядають справу про держзраду Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам стало відомо десь, якщо не помиляюся, 22 лютого, що він перебуває в Харкові і хоче взяти участь у сепаратистському заході, який був організований проти України, проти її незалежності, проти української влади. Не вдалося з ним зв'язатися, а стало відомо, що він спробує з Харкова перетинати українсько-російський кордон і покинути таким чином територію України. Для того, щоб не допустити зникнення важливої  документації, ресурсів України, або зрадників і злочинців, які могли перебувати з Януковичем, а саме міністр внутрішніх справ, керівник служби безпеки, які також могли бути разом з ним, я звернувся до прикордонної служби і попросив не давати можливість вилітати гелікоптеру Януковича за межі України. Він сів у Донецьку, а також відмовився від спілкування з будь-ким із української влади і зник з Донецького аеропорту в невідомому напрямку", - розповів Турчинов.

За його словами, ні в Адміністрації президента, яка практично припинила своє функціонування, ні в інших органах влади не було відомо щодо місця знаходження Януковича.

"Можливості зв'язку з ним були втрачені після того, як мене обрали головою Верховної Ради", - заявив Турчинов.

Він додав, що зв'язок з ним був цілодобовий, зважаючи на складну ситуацію в країні. 

Читайте також: Секретар РНБО розповів про плани Кремля відновити режим Януковича

"Мені могли телефонувати і вночі, і вдень, цілодобово. Навіть коли я вів сесійні засідання, я в той же час міг спілкуватися і з військовим керівництвом, і з керівниками військових структур. Ні Янукович, ні хтось із його оточення навіть спроби не зробив, щоб зі мною поспілкуватися", - зазначив голова РНБО.

Як повідомлялося, Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-