Порошенко і Столтенберг обговорять блокування Угорщиною співпраці України з НАТО

Порошенко і Столтенберг обговорять блокування Угорщиною співпраці України з НАТО

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко обговорить з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом проблему блокування Угорщиною євроатлантичної інтеграції України.

Про це розповів глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко, коментуючи проблематику зустрічі політиків цього тижня у Мюнхені, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Одне з питань, яке буде оговорюватися, – це розблокування угорською стороною процесу щодо співпраці України з Альянсом. Генеральний секретар підтвердив напередодні, що в НАТО розчаровані цією ситуацією і хочуть швидше припинити блокування», - заявив посол України при НАТО.

Відтак, за словами Пристайка, Президент Порошенко і глава Альянсу Столтенберг під час зустрічі наприкінці цього тижня у Мюнхені обміняються думками з цієї проблеми.

Пристайко наголосив, що в Альянсі проблема з Угорщиною «дратує НАТО не менше, ніж Україну».

При цьому посол відзначив як одну з ініціатив урегулювання проблеми з Угорщиною включення до тексту річної національної програми співробітництва України і НАТО на 2018 рік рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовної статті українського закону про освіту. 

«Безумовно, Президент також обговорить ситуацію щодо Мінського процесу і обстановку на сході України, включаючи й питання розгортання миротворчої місії», - додав Пристайко.

Окрім цього, Порошенко і Столтенберг мають обговорити проведення Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні під час саміту НАТО у липні у Брюсселі.

Читайте також: Посол США при НАТО прокоментувала угорську "блокаду" євроатлантичної інтеграції України

Як повідомлялося, Угорщина вже вдруге заблокувала проведення засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

Будапешт вважає, що норма закону щодо державної мови освіти в Україні порушує права угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

7 лютого у Міністерстві закордонних справ України повідомили про узгодження ключових питань з представниками Угорщини, в тому числі і шляхів врегулювання мовного питання. Водночас у МЗС Угорщини заперечили це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-