ОПОРА сумнівається у шансах Виборчого кодексу в Раді

ОПОРА сумнівається у шансах Виборчого кодексу в Раді

Укрінформ
Координатор політичних та виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська вважає, що перспектив ухвалення Верховною Радою Виборчого кодексу немає.

На цьому вона наголосила під час презентації дослідження щодо дотримання виборчих прав та проведення виборів на звільнених територіях Донбасу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я, на жаль, не маю жодної позитивної або оптимістичної інформації щодо того, що Виборчий кодекс в другому читанні буде прийнятий», - зазначила Айвазовська. 

Водночас вона підкреслила, що процес реформи виборчого законодавства «перетворюється на імітацію». 

«З одного боку на рівні комітету (з питань правової політики та правосуддя  - ред.) буде робитись все, щоб його затягнути максимально, а потім сказати: ой, міжнародні стандарти вимагають стабільність законодавства, незмінну систему формування комісій і територіальної організації виборів, тому ми цього робити не будемо», - вважає Айвазовська.

Водночас, за її словами, у ВР «є шанси» на ухвалення двох законопроектів. «Перший стосується забезпечення невідворотності покарання за вчинення злочину. 15 лютого буде останній урядовий комітет перед винесенням законопроекту, який розробляла ОПОРА спільно з поліцією, прокуратурою, депутатами і громадськістю після 1,5 року дискусій і 21 (лютого - ред.), я думаю, законопроект буде презентовано на комітеті, а тоді зареєстровано в парламенті», - зазначила Айвазовська, додавши, що законопроект підтримується на рівні Президента,  міністрів, що відповідають за правоохоронну систему, частини народних депутатів.

Інший законопроект №6240 був зареєстрований в березні 2017 року і стосується забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб. Ним передбачається, що шляхом звернення до органу ведення Державного реєстру виборців внутрішньо переміщена особа може змінити свою виборчу адресу.  «Але за чіткою, прозорою і зрозумілою процедурою громадянин зможе в певні часові проміжки повернути свою стару виборчу адресу в Донецькій і Луганській області», - наголосила Айвазовська.

Читайте також: Фесенко вважає, що політикам треба законом заборонити вести програми на ТБ

При цьому вона розкритикувала комітет ВР з питань правової політики і правосуддя за бездіяльність в останні місяці. «Неурядові організації: й ОПОРА і «Група впливу» планують найближчим часом звернутися до спікера Верховної Ради і до профільного комітету тому, що є певні ознаки бездіяльності і вони стосуються неспроможності на рівні комітету зібратись хоча б із забезпеченням кворуму народних депутатів вже протягом двох місяців», - сказала вона.

Як повідомлялося, 7 листопада 2017 року ВР ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах до Ради, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-