У Фонді Маршалла сказали, чого бракує

У Фонді Маршалла сказали, чого бракує "нормандському формату"

Ексклюзив
Укрінформ
Задля підвищення ефективності переговорів у "нормандському форматі" до нього повинні долучитися США. 

Таку думку в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу висловив експерт брюссельського представництва Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Бруно Лете у контексті анонсованого засідання 16 лютого у Мюнхені міністрів закордонних справ країн Нормандської четвірки.

"На мою думку, "нормандський формат" був би набагато ефективнішим, якби до нього були залучені Сполучені Штати. "Нормандському формату" не вистачає дуже важливої "трансатлантичної" ланки, яка б засвідчила політичні, економічні і військові інтереси США у регіоні", - переконаний експерт.

Водночас він відзначив, що "нормандський формат" є доволі корисним інструментом, щоб посадити Росію за стіл переговорів. "Це, напевно, найбільш корисна платформа, на якій Україна може напряму з Москвою обговорювати політичні питання, а також питання зниження військових ризиків. Але "нормандський формат" до сьогодні не спромігся досягти суттєвого прогресу у важливих питаннях щодо Криму і Донбасу", - заявив Лете.

Читайте також: Ішингер підтверджує зустріч у "нормандському форматі" в Мюнхені

Відносно Мінського процесу, експерт відзначив, що відсутність прогресу у ньому також викликає розчарування. "Але позбавлятися "Мінська" не треба. У частині концепції і формату – це хороші домовленості – і єдині, що ми мамо. Якщо відмовитися від "Мінська", то ми втратимо важливу дорожню карту до миру в Україні, і ми втратимо засіб, що забезпечує відповідальність з боку Росії", - вважає Лете.

При цьому він відзначив, що не вбачає у реалістичній перспективі варіанту заміни "Мінська" на щось інше. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-