Спільно з Україною в ролі лідерів з кібербезпеки. Законопроект Конгресу США

Спільно з Україною в ролі лідерів з кібербезпеки. Законопроект Конгресу США

Укрінформ
Повний переклад законопроекту Конгресу США "Про співпрацю з Україною в питаннях кібербезпеки"

Нижня палата американського Конгресу ухвалила більшістю голосів законопроект "Про співпрацю з Україною в питаннях кібербезпеки".

Голосування відбулося в середу.

На підтримку законодавчої ініціативи, автором якої виступив конгресмен-демократ від штату Пенсильванія Брендон Бойл, висловилися 404 конгресмени. До голосування документ отримав двопартійну підтримку: щонайменше 25 конгресменів Палати представників США виступили в якості його співавторів.

Документ передбачає допомогу Україні в удосконаленні стратегії безпеки в кіберпросторі. При цьому наголошується на доцільності для Конгресу й уряду США здійснити ряд конкретних кроків. Йдеться, насамперед, про посилення захисту урядових комп'ютерних мереж України, зменшення залежності від російських інформаційних систем і технологій, а також розширення можливостей для України в плані міжнародного обміну інформацією.

Для того, щоб документ набув чинності закону, його чекає шлях через Сенат на стіл президента США, який має затвердити закон. Оригінал законопроекту, підтриманого нижньою палатою законодавчого органу США, можна знайти на офіційному сайті американського конгресу.

Укрінформ пропонує повний переклад документа:

«115-те скликання Конгресу                             H.R. 1997

Перша сесія

Задля заохочення співпраці у сфері кібербезпеки між США та Україною, подання запиту на підготовку звіту щодо такої співпраці й з іншою метою

________________________________________

У Палаті представників

6 квітня 2017 року

Пан Брендон Ф.Бойл із Пенсильванії (від свого імені та за пана Фітцпатріка) подали цей законопроект, що був направлений до Комітету із закордонних справ.

ЗАКОНОПРОЕКТ

Задля заохочення співпраці у сфері кібербезпеки між США та Україною, подання запиту на підготовку звіту щодо такої співпраці й з іншою метою

Спільним рішенням Палати представників та Конгресу США вирішено:

Розділ 1. Коротка назва

Цей закон можна називати «Про співпрацю з Україною в питаннях кібербезпеки у 2017-му»

Розділ 2. Висновки

Конгрес дійшов таких висновків:

1). США встановили дипломатичні відносини із Україною у 1992-ому, після проголошення країною незалежності від Радянського Союзу.

2). США надають великого значення успішному становленню України як сучасної демократичної держави із успішною ринковою економікою.

3). 2014 році за кілька днів до президентських виборів, сталася невдала спроба зруйнувати комп'ютерну виборчу систему в України шляхом кібернападу.

4). У грудні 2015 українські енергетичні компанії внаслідок кібернападу зазнали незапланованого відключення, наслідки чого відчула на собі величезна кількість користувачів в Україні.

5). У відповідь на кібератаки в Україні, президент України Петро Порошенко наголосив на необхідності створення Національної системи кібернетичної безпеки оголосивши, що кіберпростір перетворився на ще одне поле бою за державну незалежність.

6). У відповідь на кібератаки у грудні 2015-ого, США направили до України міжвідомчу команду, до якої входили представники департаменту енергетики, ФБР та Північноамериканської корпорації із питань електричної надійності, аби вивчити захищеність їх інфраструктури та допомогти із розслідуванням. Після цього візиту інша міжвідомча американська делегація прибула до України у березні 2016-ого, а у травні 2016-ого США та Україна провели теоретичні навчання щодо пом'якшення наслідків нападу на українську інфраструктуру.

7). За словами колишнього заступника державного секретаря із питань торгівлі Брюса Ендрю: «Кібербезпека є прекрасним прикладом галузі, у якій ми можем співпрацювати з метою підвищення національної та економічної безпеки, створення робочих місць й досягнення взаємного процвітання наших економік. Я упевнений, що разом ми зможемо взяти на себе роль лідерів у покращенні кібербезпеки у Центральній та Східній Європі».

Розділ 3. Заява про позицію

Позицією США є:

1) підтвердити відданість США Хартії про стратегічне партнерство між США та Україною, яка наголошує на важливості двосторонніх відносин та виділяє посилену співпрацю у галузях оборони, безпеки, економіки й торгівлі, енергетичної безпеки, демократії й культурних обмінів;

2) підтвердити відданість США підтримці співпраці між Організацією Північноатлантичної угоди (НАТО) та Україною;

3) підтвердити готовність США надавати фінансову, економічну й технічну підтримку Україні заради досягнення мети, що полягає у просуванні урядом України у впровадженні реформ та боротьби із корупцією;

4) підтвердити відданість США Бедапештському меморандуму про гарантії безпеки; а також

5) допомагати уряду України покращувати власну стратегію кібербезпеки.

Розділ 4. Дії США із допомоги Україні у покращенні її кібербезпеки та захисту американських інтересів.

А) Думка Конгресу. – Конгрес вважає, що Державному секретарю слід вжити дії, відповідно до інтересів США, і допомоги Україні у підвищенні її кібербезпеки:

1) надати Україні підтримку, що може бути необхідною для встановлення найкращого захисту урядових комп'ютерів, особливо тих систем, що захищають критично важливу інфраструктуру України;

2) Надати Україні сприяння у зменшенні залежності від російських технологій.

3) Допомогти Україні у збільшенні можливостей, розширенні обміну інформацією щодо кібербезпеки й співпраці у міжнародному реагуванні.

Б) Звіт щодо української кібербезпеки. – Не пізніше, ніж за 180 днів після набуття чинності цим законом, Державний секретар має подати до Комітету із закордонних справ Палати представників й Комітету із закордонних зв'язків Сенату звіт щодо статусу співпраці між США та Україною у галузі кібербезпеки з метою пошуку нових шляхів взаємодії та підтримки, а також щодо започаткування співпраці із регіональними партнерами й організаціями заради вирішення спільних кібервикликів. Цей звіт повинен також містити інформацію про таке:

1) нові зусилля департаменту енергетики зі створення українсько-американської робочої групи зацікавлених сторін як складової частини його роботи із Україною з розробки Програми кібернетичної безпеки України.

2) оцінку можливості започаткування спільних американо-українських дій заради:

А) проведення оцінювання сучасного рівня кіберзахищеності українського уряду, війська, критичної інфраструктури й банківської системи з метою виявити вразливі ділянки;

Б) надання порад щодо стратегії пом'якшення наслідків, пов'язаних із цим оцінюванням;

В) боротьби із кіберзлочинністю, у тому числі шляхом проведення навчальних семінарів й спільних теоретичних навчань за пріоритетними сценаріями кібербезпеки;

Г) започаткування кампанії із підвищення поінформованості щодо інформаційної безпеки.

3) Оновлення у питанні реалізації угоди НАТО із започаткування Центру управління інцидентами з метою спостереження за кібербезпековими інцидентами та створення лабораторій із їх вивчення».

Переклад з англійської Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-