Позиція Німеччини щодо українського питання залишиться незмінною – експерт

Позиція Німеччини щодо українського питання залишиться незмінною – експерт

Укрінформ
Позиція майбутнього уряду Німеччини щодо України, вирішення конфлікту на її сході та санкцій проти Росії залишиться незмінною порівняно з тією, яку проводив попередній уряд.

Так речник з питань зовнішньої політики від фракції Соціал-демократичної партії Німеччини в Бундестазі і член правління СДПН Нільс Аннен прокоментував кореспондентові Укрінформу деякі положення проекту коаліційного договору, підписаного напередодні керівниками СДПН і консервативного блоку ХДС/ХСС.

«Пріоритети німецької зовнішньої політики залишаються незмінними. До них належить, звичайно, і ситуація в Україні. Ми чітко заявили, що німецька позиція залишається незмінною: ми стоїмо на боці України у важкі часи - політично, економічно», - запевнив Аннен.

Він також зазначив, що Берлін налаштований на виконання Мінських угод, докладання зусиль задля деескалації. Експерт вважає, що важливо зараз спільно подумати над тим, що можна зробити, щоб додати нову динаміку процесу. Ситуація важка, щодня гинуть люди на лінії фронту, з обох сторін, - додав політик. «Важливо, щоб Берлін і Київ говорили про це», - підкреслив він.

Німецький депутат нагадав про пропозицію щодо місії ООН. «Це новий розвиток у російському виконанні, але ми поки не знаємо, наскільки вони (росіяни) серйозні в цій своїй пропозиції», - сказав Аннен. Якщо відкинути упередженість, то у разі реалізації сценарію розміщення місії «блакитних шоломів» на Донбасі це був би великий крок вперед і, можливо, шанс хоча б трохи зрушити справу з мертвої точки, подолати застій».

Говорячи про санкції, соціал-демократ сказав, що його партія, новий уряд хотіли б продовження європейської дискусії з цього питання. «Не йдеться про одностороннє зняття санкцій; це ніколи не було нашою позицією. Але мова про те, що, якщо, наприклад, будуть відведені важкі озброєння, а місія ООН повинна буде розміститися до (українсько-російського) кордону, це могло б стати початком до дискусії про те, якою могла б бути реакція Європи», - заявив політик.

Як раніше повідомляв Укрінформ, у проекті коаліційного договору (який ще повинен затвердити Бундестаг) Україні відведено цілий невеликий блок, а також Росії і питанню санкцій і Мінських угод..

Зокрема, в документі зазначається, що уряд ФРН «буде готовий зняти антиросійські санкції і говорити про це зі своїми європейськими партнерами» у разі виконання Мінських домовленостей. А також зазначається, що дотримання перемир'я на сході України і відведення всіх важких озброєнь «повинна забезпечити місія ООН».

Читайте також: Конфлікт навколо України перешкоджає деескалації - Ішингер

Раніше провідні політики СДПН не раз заявляли про те, що підтримують ідею поетапного зняття санкцій у разі досягнення істотного прогресу в реалізації Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-