МЗС Польщі: Порозуміння з Україною  - тільки через діалог

МЗС Польщі: Порозуміння з Україною - тільки через діалог

Укрінформ
У Польщі вважають, що непорозуміння з Україною має бути з’ясовано шляхом діалогу. 

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польші Ян Дзєдзічак в ефірі телеканалу TVP.INFO

“Суперечка завершиться з’ясуванням непорозумінь. Ми дуже хочемо вести діалог і не тікати від правди”,- заявив Дзєдзічак.

За його словами, у діалозі з Україною потрібно говорити, що “поляки були жертвами геноциду з боку українських націоналістів”. Водночас, стверджує він, потрібно також говорити і про українців, які втратили своє життя, рятуючи поляків від “страшного геноциду, скоєного ОУН і УПА”.

“Про це потрібно говорити і зробити з цього висновки”, - заявив Дзєдзічак.

Він додав, що “порозуміння потрібно разом будувати на правді”.

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США. В Ізраїлі вважають, що це є спробою Варшави заборонити критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. 

Читайте також: Розенку у Варшаві обіцяють роз’яснити суть "історичного" закону

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про ІНП, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб Конституційний суд оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Верховна Рада у вівторок, 6 лютого, ухвалила заяву про засудження змін до закону про Інститут національної пам’яті, наголосивши, що цей законодавчий акт суперечить змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща.ᴀ⬀⼀

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-