Бій під Крутами є однією з найголовніших битв українців за незалежність - Розенко

Бій під Крутами є однією з найголовніших битв українців за незалежність - Розенко

Фото
Укрінформ
Герої Крут лише на кілька днів затримали наступ більшовиків на Київ, але наслідком цього стало перше визнання Росією кордонів України.

На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко під час урочистостей, що відбулися біля Меморіалу пам'яті Героїв Крут на Чернігівщині, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

 "Крути, з одного боку, - це невеличка станція на мапі України, одна невеличка точка на карті залізничних сполучень. Це одна з численних битв українського народу за свою незалежність, битв, у тому числі, і з Російською імперією, з російськими загарбниками. Разом з тим Крути посідають одне з основних, найважливіших місць. Адже саме ці відважні юнаки дали бій переважаючим силам ворога. Саме вони лише на кілька діб затримали наступ "червоних" росіян на Київ. Разом з тим, саме цих кількох діб нам вистачило, щоб на століття вперед закласти основу української державності. Саме тоді Центральна Рада встигла укласти Брестський договір і цим самим засвідчити міжнародну суб'єктність Української Народної Республіки та примусити Росію вперше визнати кордони України", - наголосив Розенко.

Вшанування пам'яті Героїв Крут / Фото: Любімов Євген. Укрінформ

Він також зазначив, що саме тоді Герої Крут заклали тривалу історію відновлення української державності,  і що головний урок цього - те, що Україна мусить мати сильне військо.

Читайте також: Порошенко не встиг на церемонію в Крутах. Розенко пояснив, чому

"В цьому році ми відзначаємо і 100-ліття проголошення незалежності, державності Української Народної Республіки, і 100-ліття героїчних Крут. Це, з одного боку, історичні моменти нашої держави, з іншого боку, це доволі трагічні моменти нашої історії, які вчать нас  боротися за свою незалежність. І найголовніше, чого вони, ці хлопці, в 1918 році всіх нас навчили, - що неодноразово було наголошено, - що без Українського війська не може бути незалежної Української держави. Саме цей дух - необхідності утвердження Українського війська, - ми пронесли через століття. І саме тому ми сьогодні можемо пишатися нашим українським військом, яке зупинило наступ нащадків Муравйова. І саме сьогодні ми можемо пишатися  Збройними силами України, які можуть і далі боронити суверенітет і незалежність нашої держави", - сказав Розенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-