Засудження “бандерівської ідеології”: Польща відреагувала на заяву МЗС України

Засудження “бандерівської ідеології”: Польща відреагувала на заяву МЗС України

Укрінформ
Законодавчий процес щодо ухвалення змін до законів, якими передбачається засудження "бандерівської ідеології" в Польщі та покарання за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, ще не завершено. 

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі у відповідь на заяву українського зовнішньополітичного відомства, в якій висловлюється стурбованість з приводу позитивного голосування в Сеймі у п'ятницю за ухвалення цього закону.  

“У зв'язку із заявою МЗС України у справі ухвалення 26 січня 2018 року Сеймом РП закону “Про зміну закону про ІНП (Інститут національної пам’яті) — Комісії з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів”, МЗС РП інформує, що законодавчий процес щодо вищезазначеного закону ще не завершено”, - йдеться в заяві.

Читайте також: В'ятрович пояснив, чим закон про "бандеризм" небезпечний для поляків

Як підкреслює МЗС РП, наміром ініціаторів цього закону є “протидія запереченню чи применшенню відповідальності злочинців за злочини, скоєні формаціями, які були колаборантами німецького Третього рейху”. 

“Це стосується виключно осіб, які публічно і всупереч фактам заперечують скоєння злочинів. Ми підкреслюємо, що наукова чи артистична діяльність не є злочином у світлі закону, про який іде мова”, - наголошують у польському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС Польщі також підкреслили, що Варшава підтверджує свою волю будувати “стратегічне партнерство з Україною”, але це партнерство “має спиратися на правду”.

Як інформувало агентство, МЗС України висловило глибоку стурбованість фактом ухвалення Сеймом Польщі законопроекту "Про внесення змін до закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів". Зокрема, у міністерстві розраховують, що Сенат Республіки Польща, який має незабаром розглянути зазначений законопроект, виявить політичну мудрість стосовно питань, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-