Геращенко обурюють

Геращенко обурюють "небезпечні ігрища" окремих угорських політиків

Укрінформ
Член Постійної делегації ВР в ПАРЄ Ірина Геращенко вважає неприпустимими заяви окремих угорських політиків щодо створення автономій для реалізації потреб нацменшин.

Про це вона наголосила у себе на сторінці у Facebook.

«За такими заявами ховаються приховані територіальні претензії, сепаратистські заклики й заклики до федералізму. Це небезпечні ігрища, тому Україна буде чітко стояти на позиції соборності і єдності держави, держава зобов'язана підтримувати і демонструвати політику протекціоналізму для єдиної державної мови», - зазначила Геращенко.

За її словами, під час обговорення в ПАРЄ резолюції про підтримку регіональних мов деякі угорські політики, говорячи  про розвиток мов нацменшин, «знову говорили, що найкраще для реалізації потреб нацменшин - автономія». «Вважаю дуже небезпечним, коли для внутрішньополітичних цілей, для мобілізації свого внутрішнього електорату політики використовують такі делікатні теми, як мова, захист культурних і гуманітарних потреб меншин і намагаються нав'язати свій порядок денний іншим», - підкреслила член української делегації.

Вона також зазначила необхідність  створювати умови для розвитку і функціонування мов нацменшин. Геращенко додала, що політика України, спрямована на захист своєї історії і права на самовизначення в майбутньому, «не всім подобається» серед країн-сусідів, але це не має перешкоджати курсу країни в цьому питанні.

Читайте також: Геращенко в ПАРЄ закликала розвивати українську у країнах з великою діаспорою

Як повідомлялося, в Парламентській асамблеї Ради Європи, зимова сесія якої нині проходить у Страсбурзі, на 23 січня заплановано кілька заходів, присвячених Україні, зокрема, доповідь щодо наслідків війни, відкриття фотовиставки про переселенців та вшанування пам'яті Небесної Сотні.

Головна подія - у сесійній залі буде заслухано доповідь "Гуманітарні наслідки війни в Україні", яку на післяобідній частині представить депутат від Литви, представник групи Європейської народної партії Егідіус Варейкіс. За цією доповіддю відбудуться дебати та буде прийнята резолюція.

На дообідній частині відбулися дебати на тему захисту та просування регіональних мов та мов національних меншин, за результатами якої ПАРЄ планує прийняти резолюцію та рекомендації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-