За те, що відбувається у “Л/ДНР”, тепер можна спитати у Росії - депутат

За те, що відбувається у “Л/ДНР”, тепер можна спитати у Росії - депутат

Укрінформ
Закон “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” визначає тимчасово окуповані території України окупаційними адміністраціями Російської Федерації.

Про це заявив секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник журналістам у парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За законом “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях”, який сьогодні ухвалила Верховна Рада, маємо називати так звані ЛНР та ДНР окупаційними адміністраціями Російської Федерації у відповідних областях", - сказав Вінник.

За його словами, будь-які запити на те, що там відбувається, можна буде спрямовувати безпосередньо до керівництва Російської Федерації. 

Вінник пояснив, що в законі "ми прирівняли статус окупованого Російською Федерацією Криму до статусу окупованих районів Донецької та Луганської областей".

«Тепер факт збройної агресії не потребує обговорення чи доведення у суді. Цей факт встановлено законом України. Таким чином, ми суттєво спростили позицію українських дипломатів у дискусії, хто здійснив агресію проти України», - резюмував він.

Також в законі, за його словами, немає згадки про Мінські домовленості. 

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 18 січня, Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», яким Росія визнається країною-агресором, що здійснює тимчасову окупацію частини території України.

За ухвалення закону № 7163 проголосували 280 депутатів при мінімально необхідних 226.

У преамбулі закону депутати визначити, що «Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації». При цьому в преамбулі визначається, що дата початку окупації частини України, зокрема Криму та Севастополя, визначається законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Згідно із цим законом, датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

Законом про реінтеграцію Донбасу визначаються особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу. 

Передбачено, що межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях визначаються Президентом за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

Згідно з законом, відповідальність за матеріальну чи моральну шкоду, завдану Україні внаслідок агресії Російської Федерації, покладається на Росію відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Окрім того, депутати встановити, що особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність за порушення законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: У законі про реінтеграцію врегульовані важливі гуманітарні питання - Ірина Геращенко

Також парламент визначив систему розподілу повноважень щодо заходів із забезпечення нацбезпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-