Спікер прокоментував збільшення повноважень Президента у новому законі

Спікер прокоментував збільшення повноважень Президента у новому законі

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що передбачене в законі про реінтеграцію Донбасу рішення про збільшення повноважень Президента є адекватним і правильним в умовах збройної ворожої агресії.

Про це він заявив журналістам на брифінгу в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я вважаю, що передбачені в законі збільшення повноважень Головнокомандувача під час агресії ворожої держави є адекватним і правильним», - наголосив Парубій.

Водночас Парубій зазначив, що напередодні дня голосування за законопроект у нього відбулися зустрічі із багатьма послами країн, які є стратегічними партнерами України, і вони, за словами спікера, з розумінням поставилися до необхідності ухвалення цього закону.

«Я можу сказати однозначно: для наших партнерів - США і Євросоюзу - цей законопроект не є критичним, він є прийнятним і зрозумілим», - підкреслив спікер парламенту. 

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 18 січня, Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», яким Росія визнається країною-агресором, що здійснює тимчасову окупацію частини території України (№ 7163).

За ухвалення закону проголосували 280 депутатів при мінімально необхідних 226.

Депутати визначили, що «Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації». 

Згідно з законом, відповідальність за матеріальну чи моральну шкоду, завдану Україні внаслідок агресії Російської Федерації, покладається на Росію відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Читайте також: Парубій сказав, коли закон про реінтеграцію Донбасу направлять Президенту

Окрім того, депутати встановити, що особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність за порушення законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права.

Закон, зокрема, надає Президенту повноваження визначення меж тимчасово окупованих територій. Також Президенту надано повноваження за поданням штабу чи об'єднаного штабу застосовувати ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-