У ЄС стежать за дотриманням Україною зобов'язань щодо безвізу - Зеркаль

У ЄС стежать за дотриманням Україною зобов'язань щодо безвізу - Зеркаль

Укрінформ
Єврокомісія і далі стежить за виконанням Україною Плану дій з візової лібералізації, тому всі законодавчі зміни мають відповідати взятим державою зобов'язанням під час отримання безвізу. 

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль на засіданні Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції у середу, 17 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Європейський Союз приділяє багато уваги саме тим країнам, в яких є безвізовий режим. Ми забуваємо, що план по безвізу продовжує виконуватися, це не мертвий, а живий документ. Якщо ми звітуємо, що виконали 144 заходи, то це дуже добре, але більшість цих заходів перебувають у стадії виконання - як інституційній, так і законодавчій. Тому ухвалення кожного закону, особливо це стосується антикорупційних, уважно розглядається Європейською комісією, і ми все це бачимо у внутрішньому звіті, який був опублікований у грудні минулого року, і в листах, які надсилаються представництвом ЄС в Україні. Вони дуже пильно і ретельно слідкують за тим, що ми робимо", - сказала Зеркаль.

Вона додала, що оскільки безвізовий режим є фактично першим кроком на шляху реальної європейської інтеграції, Україна має приділяти більше уваги виконанню зобов'язань, які містяться у Плані дій з лібералізації візового режиму.

Читайте також: Біометричні паспорти: Кубів запевняє, що за три місяці черг не буде

У цьому контексті Зеркаль акцентувала, що всі зміни, які вносяться до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів, мають враховувати ці зобов'язання.

"Те саме стосується прав людини, оскільки це дуже великий компонент у плані візової лібералізації, Трудового кодексу і решти питань. Вони всі залишаються на порядку денному, і про них не можна забувати", - акцентувала заступник міністра закордонних справ.

Як повідомлялося, у першому звіті Єврокомісії в рамках нового механізму призупинення безвізових режимів Євросоюз визнав продовження виконання критеріїв візової лібералізації Україною, однак висунув Києву низку вимог, зокрема і стосовно забезпечення незалежності, ефективності та стійкості антикорупційних реформ.

Рада ЄС затвердила новий механізм призупинення безвізових режимів з третіми країнами в лютому 2017 року. У документі прописано п’ять причин, через які можливе призупинення безвізового режиму. Чотири з них стосуються міграції. ЄС залишає за собою право повернути візи для будь-якої країни, що перетворюється на джерело міграційної загрози. П’ята причина для можливого скасування безвізового режиму – "відкат" у проведенні реформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-