Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Три тренди останнього парламентського тижня

Три тренди останнього парламентського тижня

Блоги
Укрінформ
Законопроект, що став проривом та дві конче важливі законодавчі ініціативи

Останній сесійний парламентський тиждень здатний запустити три принципово нові тренди в українському політичному житті 2018 року:

1). Вівторок. Прийняття законопроекту по реінтеграцію Донбасу. По суті це кінець АТО і Мінська та початок принципового нового дискурсу щодо Війни на Сході. 

Дискурсу, в якому Росія чітко (!) називається агресором. Дискурсу, якого дуже не хочуть і бояться на Заході, і який так потрібний Україні. Це призведе до принципово іншої форми реагування на Війну на Сході. І тепер Захід на зможе "сором'язливо робити вигляд, що нічого немає" і в Україні "громадянська вінйа".

В інших моментах законопроект вирішує давно наболілі проблеми: припиняє АТО, дозволяє застосовувати ЗСУ силу, реабілітовує дії військових, дозволяє краще в юридично правовій формі вирішувати проблему на Сході.

Цей законопроект не просто позитивний крок це – прорив.

2). Четверг. Прийняття в цілому Урядового законопроекту щодо приватизації державних підприємств. Не секрет, що державні підприємства завжди були "годівницею". Єдиний вихід – тотальна прозора приватизація державних (але не стратегічних чи казенних – читай військових – підприємств). Одразу вбиваємо двох зайців – убиваємо корупцію та покращуємо менеджмент. Уряд спільно з парламентом підготував до другого читання гарний законопроект – спостерігаємо.

3). Анонсований сьогодні фракцією БПП законопроект щодо скасування е-декларування для громадських активістів. Як громадський активіст, чия е-декларація вже другий рік знаходиться в системі, не бачу жодних проблем декларувати свої статки публічно. Однак (!) спільно зі спільнотою РПР вважаю що низка норм чинного законодавства несе загрозу для діяльності активістів, які системно протидіють корупції у більшості сфер. 

У Влади є прекрасний шанс не словом, а ділом продемонструвати, що у цій боротьбі ми союзники. Уважно спостерігаємо і робимо висновки виключно за результатами голосування.

Віктор Таран
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-