Луценко розповів про досягнення та провали на посаді генпрокурора

Луценко розповів про досягнення та провали на посаді генпрокурора

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко найбільшим своїм досягненням на посаді вважає "злам старої командної вертикально орієнтованої каральної системи".

 Про це він повідомив у коментарі виданню "Новое время".

 "На сьогодні уявити собі ситуацію, коли генеральний прокурор, або заступник, або обласний прокурор дає команду знищити бізнес чи політика, і це виконується через внутрішню структуру пострадянського монстра, неможливо. Чому? На сьогодні ні я, ні мої заступники не можуть нікого ні зняти, ні призначити", - наголосив Луценко, зазначивши, що призначають на посади та звільняють "виключно органи самоврядування", а він лише підписує ці рішення.

Серед досягнень генпрокурор назвав скасування права прокуратури виконувати функції слідства, скорочення апарату ГПУ на чверть, підвищення зарплати вдвічі та заповнення більшості вакансій у місцевих прокуратурах новими кадрами "з-поза системи".

Ще одним власним досягненням Луценко вважає процес над екс-президентом-втікачем Віктором Януковичем за обвинуваченням у державній зраді.

"Бо це не просто процес над громадянином Януковичем. Це процес для всіх колишніх і майбутніх керівників держави. В цій країні вже не буде посади, яка унеможливлює покарання за скоєні злочини", - зазначив генпрокурор.

Він також називає надзвичайно важливим "те, що до 80% справ Майдану є доведеними", а 240 прямих виконавців вбивств або насилля на Майдані проти демонстрантів перебувають під судом. Водночас генпрокурор визнав, що замовники цих злочинів, "середня і вища ланка", переховуються в Росії.

"Щодо них, завдяки парламенту, ми запустили процеси заочного засудження", - додав Луценко.

До досягнень ГПУ він також відніс те, що його відомство знаходить "юридично виписані можливості підставити плече в діяльності НАБУ".

За словами генпрокурора, протягом року "ми не тільки затримали понад 9 тис. корупціонерів, не тільки передали близько 3 тис. справ в суди, але і отримали 1,5 тис. вироків".

Причиною власних помилок Луценко називає поспіх.

"Наприклад, перша спроба створення внутрішньої антикорупційної служби була наївною. Вона не вийшла. Виявилось, що треба створювати генеральну інспекцію за взірцем США, з другої спроби ми це зробили", - навів він приклад невдачі.

Генпрокурор також назвав помилкою те, що "дав себе втягнути у дискусії з НАБУ".

"Не я був ініціатором, але мушу визнати, що публічні гучні суперечки завдали шкоди усій системі. На щастя, нещодавно Артем Ситник був у цьому кабінеті, і він визнав це, і я визнав це. Зараз ми стараємося знайти спільне у нашому різному баченні законодавства. Я не можу мовчати, коли бачу порушення закону, але, з іншого боку, можна це робити дуже гучно чи не дуже гучно. Думаю, дуже гучно було хоч і спровоковано, але помилкою", - сказав Луценко.

Як відомо, наприкінці листопада між НАБУ, ГПУ та СБУ розгорівся конфлікт. Агента НАБУ під прикриттям було затримано працівниками спецслужби. Генпрокуратура підозрює його в провокуванні хабара. НАБУ звинуватило ГПУ і СБУ в зриві секретної операції з виявлення корупції в Державній міграційній службі.

 Луценко в ефірі телеканалу 1+1 назвав агентів НАБУ, які працюють під прикриттям, нелегальним угрупованням.

Читайте також: Заява Луценка про закриття справи Довгого надмірно емоційна - САП

Він також різко розкритикував діяльність НАБУ та його директора в Раді, звинувативши Бюро у порушеннях закону, а Ситника у тому, що він почав кампанію проти ГПУ за кордоном.

Наприкінці грудня Луценко заявив, що було помилкою виносити конфлікт з НАБУ у публічну площину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-