Україна ініціюватиме нові резолюції ООН щодо Криму - Єльченко

Україна ініціюватиме нові резолюції ООН щодо Криму - Єльченко

Укрінформ
Україна в наступні роки ініціюватиме нові резолюції стосовно ситуації з правами людини в окупованому Криму, оскільки Росія навряд чи допустить туди міжнародних моніторників ООН.

Таку думку висловив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю "Європейській правді".

"Думаю, що будемо (ініціювати подібні резолюції у наступні роки - ред.) Ця резолюція після другого схвалення набула регулярного характеру. Як ви знаєте, ми внесли дуже суттєві зміни до тексту порівняно з минулим роком. Резолюції такого роду мають свою своєрідну еволюцію: минає рік, змінюються обставини, ухвалюється нова редакція. Та ми все-таки сподіваємося, що до наступного року буде хоч якийсь маленький прогрес у питанні допуску моніторингової місії ООН до Криму", - сказав Єльченко.

Коментуючи повідомлення у ЗМІ про те, що так званий парламент Криму нібито готує звернення із запрошенням ООН у Крим, він зазначив, що Україна тільки "за" допуск туди моніторників організації.

"Нарешті буде про що написати в доповіді, бо зараз ми просто фіксуємо, що Росія нікого туди не пускає... Та я думаю, що це все гра, спрямована на внутрішню російську аудиторію. Жодних запрошень не буде. У Росії розуміють: те, що напише місія, відвідавши Крим, матиме для них ще жахливіші наслідки, ніж якщо не пускати туди цю місію. Отже, повертаючись до резолюції ГА ООН щодо Криму: так, буде і третя, і четверта, і п’ята", - спрогнозував постпред України в Організації.

Читайте також: Переговори про миротворців ООН на Донбасі провалилися через протидію РФ - посол

Він зазначив, що у Раді Безпеки ООН наразі не обговорювали, яким чином може вирішуватися питання Криму. За його словами, Україна у цьому сенсі на нинішньому етапі обрала шлях консолідації зусиль на ситуації з правами людей.

"Так, це саме по собі не вирішить проблеми статусу Криму і не поверне його, але для цього існують інші формати чи інші майданчики, навіть у рамках ООН. Це і шостий юридичний комітет, і Міжнародний суд ООН: побачимо, яким буде рішення за нашим позовом, і грунтуючись на ньому, зможемо перейти до чогось серйознішого – скажімо, до питання про статус Криму", - зазначив постпред України в ООН.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна асамблея ООН 19 грудня затвердила резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна". Її підтримали 70 країн-членів ООН, утрималися 76, виступили "проти" 26 країн.

Документ, зокрема, підтверджує, що між Україною і Росією існує збройний конфлікт, засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство. Резолюція містить вимогу до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-