Німецький експерт назвав головну мету візиту Габріеля в Україну

Німецький експерт назвав головну мету візиту Габріеля в Україну

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель своїм візитом в Україну показав, що врегулювання конфлікту на Донбасі є для Німеччини пріоритетом.

Про це в коментарі Укрінформу заявив німецький політолог, керівник програм Східної Європи і Центральної Азії в Німецькому товаристві зовнішньої політики (DGAP) Штефан Майстер.

"Це важливий сигнал як Україні, так і Росії про те, що конфлікт має для німецького міністра абсолютний пріоритет. Є й інші конфлікти, але саме в цьому Німеччина відіграє центральну роль як парламентер, серйозно заангажованою, як актор, який може щось зрушити. В інших міжнародних конфліктах це не так", - сказав Майстер.

Він зазначив, що відповідальність за мирне врегулювання конфлікту лежить і на канцлері, і на МЗС. А для Габріеля, як міністра від Соціал-демократичної партії, Україна і Росія в цілому мають велике значення у зовнішній політиці. На думку політолога, для Габріеля важливим є продовжувати грати роль у врегулюванні попри те, що в Німеччині поки не сформовано уряд, а для цього настали останні дні.

За словами Майстера, створюється враження, що Габріель хотів би досягти, незважаючи на складні умови, успіху в питанні розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, поки залишається главою МЗС, що він готовий зробити свій внесок. Головною метою візиту, на переконання експерта, було просунути, зрештою, тему місії "блакитних касок". Як вважає Майстер, глава німецького МЗС щиро вірить, що може зробити щось, зрушити ситуацію, справді бачить потенціал такої місії, тому він дав чітко зрозуміти, що хотів би досягнення домовленості ще до президентських виборів у Росії. Чи можливо це - вже інше питання, визнає політолог.

Читайте також: Німеччина вважає необхідністю введення миротворців ООН на Донбас

Що стосується питання повернення російських офіцерів до Спільного центру контролю і координації (СЦКК), то ця тема також була важливою під час київських переговорів, відзначив Майстер і наголосив, що якщо Габріель серйозно має намір добитися повернення російських офіцерів, то він мав би вдатися до "човникової дипломатії" і поїхати з візитом до Москви, щоб там провести особисті переговори.

Проте, за словами берлінського політолога, нинішня позиція російської сторони в цьому питанні, останні висловлювання президента РФ Володимира Путіна на тему СЦКК не вселяють оптимізму. "Сигнали, що надходять наразі з Москви, не виглядають аж такими конструктивними: дуже мало руху, дуже критичні висловлювання на адресу України, позиція блокади", - сказав Майстер, який дуже скептично оцінює готовність російської сторони зробити внесок у деескалацію. При цьому, визнає він, Габріель, можливо, міг би зробити певну пропозицію, на яку Путін відповів би згодою повернути офіцерів-спостерігачів. Експерт припускає, що загалом уся ця історія з відкликанням є спробою поліпшити переговорні позиції з тим, щоб потім піти на компроміси. 

Як повідомляв Укрінформ, Габріель 3 січня прибув з дводенним візитом до України. Глава МЗС Німеччини заявив, що своїм візитом хотів "показати людям в Україні: ми не кидаємо вас, для нас цей конфлікт не є ні замороженим, ні забутим, а дуже актуальним і пожежонебезпечним". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-