Навіщо Нідерланди Путіну на Новий рік «подаруночок» обіцяли, але не дали

Навіщо Нідерланди Путіну на Новий рік «подаруночок» обіцяли, але не дали

Укрінформ
Обставини навколо несправджених обіцянок опублікувати списки винуватців збиття рейсу МН-17 вказують, що за ними стояли шантаж і тиск. Але це нічого не змінює

Список тих, хто був причетний до збиття рейсу МН-17 анонімні голландці обіцяли опублікувати, ще вчора, 1 січня 2018 року, але його до вечора так ніде ніхто і не побачив. Сьогодні, 2 січня, у перший робочий день нового року, ситуація з обіцянками один в один повторилася з самого ранку. І тоді ж стало очевидно: якщо і сьогодні не опублікують, то це не просто так, це не через якісь «технічні проблеми» і вимоги голландського закону тут ні до чого.

А під вечір - сталося: Нідерланди уже голосом офіційного представника прокуратури Вім де Брана заявляють про те, що списки російських військових злочинців-виконавців і їхнього різнокаліберного злочинного начальства публікувати взагалі не будуть. Шкода. Так хотілося порівняти їх з тими переліками, які нарахували кілька журналістських і експертних груп, Bellingcat, зокрема, що працювали з відкритими джерелами і оприлюднили свої версії ще позаминулого року. Просто хотілося порівняти, щоби пересвідчитись у потузі сучасних засобів медійного розслідування – соціальних мереж, сервісів геолокації, супутникового фото тощо.

Зафіксуємо (для порядку) і той факт, що голландці не вдалися до жодних пояснень: ні з приводу появи чуток, ні про те, чому саме вони в решті решт передумали.

Здається, що з переліченого можна і треба зробити певні висновки.

Увесь цей час – два дні на початку року, а може і дещо раніше – йшла залаштункова торгівля і чинився тиск. Про що торгувалися і хто тиснув – питання риторичні, але з тих, відповіді на які все ж таки треба озвучити в явному вигляді. Торгувалася і тиснула Росія, по дипломатичних каналах наполягала на тому, щоби жодного прізвища у відкритий доступ не просочилося.

Чим Росія погрожувала, або як задобрювала – більш складні запитання, відповідей на які наразі немає, але це зовсім не означає, що цих відповідей не буде ніколи. Навіть навпаки, а затримка з публікацією може лише посилити удар.

Несподівана поява чуток не коли-небудь, а на Новорічні свята (!), не виключено, пов’язана з тим, що і на Росію тиснули, добиваючись від неї якихось поступок. Яких саме і чого в результаті досягли – ми теж поки що не знаємо.

120 осіб, які анонсувалися у списку, це не все дрібнота на рівні виконавців і тих, хто забезпечував логістику «Бука». І російський генерал-полковник Ніколай Ткачов далеко не найвищий за посадою його фігурант. Йдеться, можна не сумніватися, і про тих, хто вище – і в генеральному штабі РФ, і в міністерстві оборони, а може, і в Кремлі – теж. Тобто, рівень – найвищий, включно з Шойгу і Путіним. Звідки така переконаність? А задля дрібноти і навіть заради якогось Ткачова ніхто б так не старався.

Головне в тому, що інформацію про такі речі «закрити» назавжди не можна в принципі. Як не реально навіки приховати, з якого дива відстала і голодна КНДР протягом якогось року і потенціал ядерний в сотні зарядів накопичила, і засоби доставки – міжконтинентальні ракети десятками набудувала. З тактичних міркувань про джерела такого «великого стрибка» зараз не кажуть. Але це, повторимо, тактика. А стратегія полягає в тому, що за все це – за тероризм власний і за підтримку світового тероризму, за намагання за будь-яку ціні порушити світовий баланс - за все це Кремлю доведеться платити дуже дорого. Нам просто доведеться трохи ще почекати, але навряд чи довго.

Ігор Петрук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-