Рада оприлюднила текст президентського законопроекту про Антикорупційний суд

Рада оприлюднила текст президентського законопроекту про Антикорупційний суд

Укрінформ
На сайті Верховної Ради опубліковано текст законопроекту, внесеного Президентом України Петром Порошенком, "Про Вищий антикорупційний суд".

Відповідний документ розміщений на сайті Верховної Ради.

Як повідомляється у пояснювальній записці, законопроект "спрямований на визначення засад організації та діяльності Вищого антикорупційного суду і спеціальних вимог до суддів цього суду та гарантій їх діяльності".

Зокрема, Вищий антикорупційний суд пропонується визначити як постійно діючий вищий спеціалізований суд у системі судоустрою України, який має розглядати кримінальні провадження, пов'язані із вчиненням правопорушень, які містять корупційну складову.

Зазначається, що законопроектом передбачається поширити юрисдикцію Вищого антикорупційного суду на всю територію України.

При цьому пропонується утриматися від запровадження на місцевому рівні антикорупційних судів, у місцевих або апеляційних судах - посад антикорупційних суддів чи на місцях - слідчих суддів у антикорупційних кримінальних провадженнях, ураховуючи можливе завантаження та ризик впливу регіональних еліт.

Також законопроектом не передбачено розміщення палат Вищого антикорупційного суду, окремих його суддів у різних населених пунктах.

Згідно із законопроектом очолюватиме Вищий антикорупційний суд голова цього суду, який обиратиметься на посаду та звільнятиметься з посади в порядку, встановленому Законом України "Про судоустрій і статус суддів" (обиратиметься на посаду зборами суддів Вищого антикорупційного суду з числа суддів цього суду).

Зазначається також, що для призначення на посаду судді Вищого антикорупційного суду  громадянин України має бути не молодшим 35 років, мати стаж роботи на посаді судді не менше 5 років або мати науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше 7 років, або мати досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше 7 років, або мати сукупний стаж (досвід) такої роботи (професійної діяльності) щонайменше 7 років та мати значний досвід здійснення у міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби із корупцією і володіти знаннями та практичними навичками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби із корупцією, практики Європейського суду з прав людини.

Читайте також: Президент вніс у Раду проект закону про Антикорупційний суд

Водночас законопроектом встановлюються обмеження для призначення на посаду судді Вищого антикорупційного суду окремих категорій осіб у зв'язку з перебуванням на певних посадах у державних органах чи зайняттям певною діяльністю.

Як повідомлялося, 22 грудня  2017 року у ВР зареєстрували законопроект "Про Вищий антикорупційний суд", внесений Президентом України Петром Порошенком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-