ОПОРА вважає, що вибори 24 грудня не відповідають стандартам

ОПОРА вважає, що вибори 24 грудня не відповідають стандартам

Укрінформ
Координатор виборчих та парламентських програм ОПОРИ Ольга Айвазовська зазначає, що перші місцеві вибори до об'єднаних територіальних громад 24 грудня відбулись із порушенням законодавства і загальновизнаних стандартів.

На цьому вона наголосила в ефірі «112 Україна», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо говорити про загальні підсумки, то, на жаль, комплекс проблем, зафіксований на цих виборах, не дозволяє нам стверджувати, що вони повною мірою відповідали загальновизнаним стандартам і національному законодавству», - зазначила вона.

За її словами, передумовою для порушень  стали нечіткість окремих норм закону і правова невизначеність важливих процедур. Айвазовська зазначила, що це призвело до того, що кілька груп інтересів під час підрахунку голосів або здійснення тих чи інших етапів виборчого процесу конфліктували, по-різному трактуючи норми закону.

Читайте також: Підкупи й фальсифікації: поліція назвала основні порушення на виборах

Спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували випадки застосування адмінресурсу під час виборів.

«На жаль, випадки зловживання адміністративним ресурсом фіксувались  і на цих виборах», - сказала Айвазовська.

Окрім того, вона повідомила про проблеми з виготовленням бюлетенів.

«У Полтавській області в двох округах  не вдалося провести вибори до місцевої ради повноцінно, тому що кандидатів не виявилося у виборчому бюлетені», - повідомила голова ГО «ОПОРА».

«ОПОРА» також констатує недостатню  професійність та підготовку членів виборчих комісій,   непрозорість фінансування передвиборчої агітації.

Раніше зазначалося, що правоохоронці не зафіксували значних порушень під час місцевих виборів 24 грудня. Станом на 24.00  неділі до поліції надійшло 97 повідомлень про порушення, відкрито 13  кримінальних проваджень.

Як повідомляв Укрінформ, 24 грудня на території 17 регіонів країни відбулися перші місцеві вибори до об'єднаних територіальних громад. Голосування проходило на 391 дільничній виборчій комісії в межах 51 територіального округу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-