Від агросектору до освоєння космосу: Гройсман і Фріланд обговорили співпрацю

Від агросектору до освоєння космосу: Гройсман і Фріланд обговорили співпрацю

Укрінформ
Відносини з Канадою є одним з важливих питань міжнародної складової роботи уряду України, особливо в контексті головування Оттави у групі Великої Сімки.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд, повідомляє Урядовий портал.

Прем'єр-міністр зазначив, що порядок денний відносин двох країн – надзвичайно насичений. Спектр співпраці – від агросектору до сфери авіабудування та спільного освоєння космосу.

За його словами, важливим інструментом співробітництва є Угода про зону вільної торгівлі, яка вже дозволила подвоїти взаємну торгівлю. "І зараз треба в повній мірі використати потенціал Угоди про ЗВТ", - сказав Гройсман.

У свою чергу, Христя Фріланд запропонувала підтримку Києву. "Для Канади стосунки з Україною теж дуже важливі. Канада буде головою групи G7, і ми будемо готові обговорити українське питання (різних його аспектів)", – сказала вона.

Читайте також: Українське питання буде важливим під час канадського головування у G7 - Фріланд

Під час переговорів сторони підбили підсумки 2017 року і визнали амбітність планів на наступний, 2018 рік. Серед найбільш пріоритетних – подальша дерегуляція та запровадження нової системи державного контролю, впровадження нових правил приватизації та проведення першої хвилі масштабного продажу не стратегічних державних активів, подальша співпраця з міжнародними фінансовими організаціями, передусім з МВФ.

Як повідомили у прес-службі КМУ, у січні-вересні 2017 року обсяг торгівлі товарами та послугами зріс на 43 % і склав $327,6 млн. Експорт з України до Канади зріс на 24 % і склав $98,2 млн. В структурі українського експорту до Канади переважали поставки: неблагородних металів (чорні метали, мідь), машин та устаткування, транспортні засоби, соки, мед, медичні прилади тощо.

Читайте також: Канада ще не отримувала від України прохання про надання зброї - Фріланд

Україна зацікавлена продовжити переговори щодо збільшення експорту продукції харчової промисловості, щодо розвитку співпраці у секторі з виробництва запасних частин та комплектуючих виробів для аерокосмічної та авіаційної промисловості, щодо розвитку космічної галузі – від розробки нових ІТ-рішень до запуску нового супутника зв’язку тощо.

Канада зацікавлена продовжувати проекти підтримки малих та середніх підприємств, допомагати в удосконаленні податкових та митних процедур, опрацьовувати спільні проекти в секторі видобутку природного газу в Україні. Також Уряд Канади готовий підтримати запуск інституції з підтримки та просування експорту в Україні у 2018 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-