Депутати ухвалили закон про моніторинг публічних закупівель

Депутати ухвалили закон про моніторинг публічних закупівель

Укрінформ
Верховна Рада внесла зміни до закону "Про публічні закупівлі" та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу публічних закупівель.

"За" відповідний законопроект № 4738-д в цілому проголосували 226 народних депутатів, "проти" - 2, утрималось - 11, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Закон спрямований на попередження втрат публічних коштів шляхом здійснення моніторингу закупівель. Такі повноваження законом покладені на орган державного фінансового контролю (Держаудитслужбу), який відстежуватиме дотримання замовниками законодавства на всіх стадіях закупівлі. 

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту закону, необхідність його ухвалення викликана неузгодженістю законів щодо здійснення моніторингу закупівлі, що унеможливлювало їх якісне проведення.

Крім того, законодавчі пропозиції грунтувалися на системних порушеннях, які були виявлені Держаудитслужбою та Рахунковою палатою при здійсненні закупівель на всіх етапах. 

Читайте також: Рада збільшила штрафи за неправильне паркування

Зокрема, зазначається в документі, одним із поширених порушень, що практикувалося замовниками, - укладання договорів закупівлі без проведення процедур закупівель з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів. Також часто розпорядники державних коштів обирали переможцем торгів учасника, який не відповідав кваліфікаційним критеріям та умовам, встановленим у документації конкурсних торгів. Ще одним з виявлених порушень є встановлення умов договору про закупівлю, що не відповідають змісту пропозиції конкурсних торгів учасника-переможця процедури, зміна істотних умов договору після його підписання тощо. А найпоширенішим з виявлених порушень стало уникнення замовниками від застосування законодавства про державні (публічні) закупівлі шляхом поділу предмета закупівлі на частини.

Загалом Рахунковою палатою було встановлено правопорушень у цій сфері на 326 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-