"Блакитні шоломи" для Донбасу: Клімкін розповів, як натиснути на РФ

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що українська сторона разом зі своїми зарубіжними партнерами мають ідеї, як натиснути на Росію у питанні миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це він сказав у середу в інтерв'ю телеканалу "112 Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Росія хоче перекрутити весь зміст місії ООН. Вона поки що категорично відмовляється іти на ту місію, яка має принести мир на Донбасі. А ця місія означає, що Росія виходить, а міжнародний контингент займає місця на Донбасі. Тому на даний час питання не в часі запровадження місії, а в її змісті. Будемо продовжувати тиснути на Росію. У нас є деякі додаткові ідеї на це і з американською стороною, і відповідно з ЄС", - сказав Клімкін.

За його словами, серед таких засобів тиску - нові санкції проти Росії і нові механізми політичного тиску. "Це будуть і нові санкції, і ще нові ідеї є, і є звичайно механізми політичного тиску. Завтра поїду до Нью-Йорка, там буду мати зустріч з Генсеком ООН. Наступного року Канада головуватиме у Великій сімці, а за кілька днів Христя Фріланд (міністр закордонних справ Канади - ред.) відвідає Київ, будемо і з нею розмовляти, яким чином використати можливості Великої сімки. Тобто працюємо на всіх напрямках і форматах. Бо нам потрібна реальна місія", - наголосив керівник МЗС.

Читайте також: Для Польщі важливо, щоб на Донбасі були миротворці ООН - Дуда

Він підкреслив, що українська сторона і надалі наполягає на тому, що місія ООН має повністю контролювати територію Донбасу, повністю контролювати кордон, відповідати за роззброєння і врешті-решт підготувати окуповані території до вільних і чесних виборів.  "Місія, яка є відмінною від цієї, - за визначенням є не місією, а маніпуляцією Росії", - сказав Клімкін.

Відповідаючи на запитання, чи може піти Україна на якісь поступки у питаннях запровадження місії, Клімкін заявив, що про це і мови не може бути. "Які можуть бути поступки?! Це стосується людей. Ми ідемо на якісь компроміси, бо вони завжди важливі в дипломатії, але не компроміси стосовно того, щоб зрадити людей і щоб зрадити повернення окупованих територій в Україну", - зазначив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-