Ващиковський каже, що між Варшавою і Києвом немає значної напруги

Ващиковський каже, що між Варшавою і Києвом немає значної напруги

Укрінформ
Відносини між Польщею та Україною в більшості сфер розвиваються нормально. Але в деяких вони лише вимагають усунення непорозумінь.

Про це в інтерв'ю польському виданню Polska The Times заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

"Політичні, військові чи економічні відносини (між Польщею та Україною) функціонують без перешкод. Справді, немає значної напруги, але деякі справи вимагають усунення непорозумінь", - заявив Ващиковський

Він зауважив, що проблеми в історичній площині виникли через окремі дії української сторони: спочатку від заборони в'їзду до України меру Перемишля Роберту Хомі, подальшої заборони на ведення поляками ексгумаційних робіт на території України і "дивні" висловлювання українців щодо історії.

Він зауважив, що Варшава пропонувала Києву різні варіанти конструктивної співпраці, зокрема щодо спільного вшанування героїв на кшталт праведників "Яд Вашем" тощо. Утім, з боку України не було належної відповіді.

Ващиковський зауважив, що "у певний момент Польща змушена була відреагувати", але зробила це лагідніше, ніж це зробили інші, наприклад Угорщина.

Читайте також: Екс-прем'єр Польщі: Польсько-український союз потрібен для захисту від агресора

Як інформувало агентство, Ващиковський нещодавно заявив, що Польща підготувала "чорний список" українців, яким заборонений в’їзд до Польщі. За його словами, до нього увійшли особи, які в адміністративному плані перешкоджають проведенню ексгумацій польських жертв в Україні, а також носять форму "СС Галичина". Згодом стало відомо, що до цього списку потрапив секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

З ініціативи України у Кракові нещодавно відбулася зустріч співголів Консультаційного Комітету України і Польщі Костянтина Єлісєєва та Кшиштофа Щерського. Сторони попередньо домовилися працювати над розблокуванням проведення ексгумацій в Україні, а також вирішити проблеми з функціонуванням та відновленням зруйнованих українських пам'ятників у Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-