Яніс Гарісонс, держсекретар Міноборони Латвії
Ми вражені підготовкою українських солдатів
29.11.2017 18:43

Латвія високо оцінює рівень нинішньої підготовки українських збройних сил, їхнє розуміння ситуації та готовність реагувати на виклики, чого не вистачало у 2014 році. Про це в бліц-інтерв'ю Укрінформу на полях 16-го Конгресу європейської безпеки та оборони. що проходив 28-29 листопада в Берліні, сказав держсекретар міністерства оборони Латвії Яніс Гарисонс.

УКРАЇНА БУЛА НЕ ГОТОВА ДО РОСІЙСЬКОГО СЦЕНАРІЮ АНЕКСІЇ КРИМУ ТА ОКУПАЦІЇ ДОНБАСУ

- Пане Гарісонс, ви у своєму виступі на конгресі говорили про важливість бути готовим до відповідей на виклики сучасності. Ми розуміємо, що основний виклик для України сьогодні – це Росія...

- Важливо, у першу чергу, усвідомлювати ці виклики. Навіть якщо вони дуже великі. Я не хочу називати ці виклики, їх так багато: починаючи від інформаційних і закінчуючи військовими. Але треба бути до них готовими. Бо найгірше відбувається, коли люди не розуміють і не готові відповісти. Ми обговорюємо це з нашими українськими колегами, у нас дуже часті контакти. Я можу сказати, що українські збройні сили дуже навіть усвідомлюють ці виклики сьогодні.

- Як ви вважаєте, чи наважиться Росія повторити у майбутньому сценарій, який провернула в Криму і потім спробувала здійснити на Донбасі?

- У мене немає кришталевої кулі. Але, знову ж таки, я думаю, що в Криму і потім на Донбасі однією з проблем була як раз відсутність інформованості та обізнаності. І неготовність. Тому що, якщо ми готові і знаємо, якою є ситуація насправді, я не став би очікувати такого ж сценарію, як було в Україні.

МІСІЯ ООН НА ДОНБАСІ МАЄ СЕНС ТІЛЬКИ ПРИ РОЗМІЩЕННІ МИРОТВОРЦІВ ДО КОРДОНУ УКРАЇНИ З РОСІЄЮ

- Що ви думаєте про можливість прийти до консенсусу з приводу розміщення місії «блакитних касок» ООН на сході України?

- Важливо, і українська сторона дуже чітко це підкреслює, що якщо ми хочемо вирішити конфлікт на Донбасі, ми повинні розмістити миротворців аж до зовнішнього кордону між Україною та Росією. В іншому випадку, я думаю, нічого не вийде.

- Якщо рішення буде прийнято, мандат схвалений, чи буде Латвія брати участь у такій місії?

- Я не можу говорити за парламент, тому що будь-яка місія повинна бути схвалена парламентом. Але ми, звичайно, готові. Ми зараз вже беремо участь у місії з підготовки в Україні. І ми дуже вражені результатами, які показують ваші солдати. Якщо надійде пропозиція, ми її, звичайно, дуже уважно вивчимо і винесемо на розгляд нашого парламенту.

ЄВРОПА РОБИТЬ БАГАТО

- В США йдуть активні дебати про надання Україні певних видів озброєнь. ЄС спочатку сказав, що не буде цього робити. Ви вважаєте, це було правильне рішення?

- Було багато дискусій про це на різних рівнях. Я думаю, що проблема в тому, що ми просто не змогли домовитися ні про що інше, крім такої позиції. Але якщо ми проаналізуємо, що відбувається з санкціями, з тренувальними місіями, я скажу, що Європа дійсно робить багато, і ми, як маленька країна, теж інвестуємо у ці зусилля. Звичайно, ми готові допомагати Україні.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-