КСУ взявся за закон про засудження комуністичного режиму

КСУ взявся за закон про засудження комуністичного режиму

Укрінформ
Конституційний суд почав розгляд справи щодо конституційності закону „Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки“ від 9 квітня 2015 року. 

Справа розглядається у формі письмового провадження, інформує прес-служба суду.

Автори подання, 46 народних депутатів, вважають, що цей закон порушує приписи Конституції  в частині заборони цензури, гарантування кожному права на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, права кожного вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір.

Зокрема, суб’єкт права на конституційне подання вважає, що положення закону, якими заборонено поширення, а також публічне використання продукції, що містить символіку комуністичного тоталітарного режиму, суперечать статтям 9, 15, 21, 23, 24, 34 Основного Закону.

Читайте також: Уряд забезпечить організацію увічнення пам'яті жертв Великого терору

Автори клопотання стверджують, що закон „не відповідає статті 8 Конституції, оскільки порушує конституційний принцип правової визначеності“, а також наголошують на тому, що його положення „недостатньо конкретні та чіткі для того, щоб особа могла з достатньою впевненістю, завчасно передбачити законність або незаконність дій“.

Суддею-доповідачем у справі виступає Віктор Колісник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-