Зустріч у Кракові: Україна й Польща вирішили зняти мораторій на ексгумацію

Зустріч у Кракові: Україна й Польща вирішили зняти мораторій на ексгумацію

Заява
Укрінформ
Україна і Польща домовилися про необхідність зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, введених українською стороною у квітні цього року після демонтажу українського пам’ятника у Грушовичах поблизу Перемишля. Київ і Варшава підтвердили бажання розвивати стратегічне партнерство.

Про це йдеться у спільній заяві за результатами надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі, що відбулося в п’ятницю у Кракові, інформує Адміністрація Президента України.

“Сторони погодились з необхідністю зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт та спільного їх відновлення. У цьому контексті було домовлено провести міжурядову зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів найближчим часом”, - йдеться в заяві.

Як інформується, сторони обмінялись думками щодо поточного стану двосторонніх відносин. “Вони підтвердили свою відданість зміцненню стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща”,- підкреслюється в документі.

Читайте також: Комітет президентів України і Польщі зібрався на засідання у Кракові

Учасники зустрічі погодились з важливістю продовження роботи двосторонньої міжурядової комісії із захисту та повернення культурних цінностей.

Обидві сторони домовились співпрацювати з відповідними місцевими органами влади з метою вирішення питань, що становлять обопільний інтерес.

Співрозмовники також обговорили підготовку до візиту Президента Польщі Анджея Дуди до Харкова у грудні цього року.

В ході зустрічі було підтверджено спільне прагнення сторін сприяти розширенню та поглибленню контактів.

Крім того, учасники зустрічі обмінялися думками щодо майбутнього Саміту Східного партнерства 24 листопада у Брюсселі.

Як інформувалося, засідання комітету президентів обох країн ініційовано українською стороною у світлі погіршення двосторонніх взаємовідносин в історичній площині. Його співголовами з української сторони є заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв, а з польської - держсекретар, керівник Канцелярії Президента Польщі Кшиштоф Щерський.

Фото: прес-служба Президента України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-