НАЗК прокоментувало

НАЗК прокоментувало "конфлікт інтересів" у народних депутатів

Укрінформ
Згідно із Законом України "Про запобігання корупції" наявність у посадовців корпоративних прав не є автоматичним свідченням наявності конфлікту інтересів.

Про це йдеться у роз'ясненні на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. 

“У дослідженні, яке днями з’явилося в інформаційному просторі, було вказано, що 38 народних депутатів мають конфлікт інтересів у зв’язку з тим, що володіють корпоративними правами. Національне агентство з огляду на термінологію Закону "Про запобігання корупції" звертає увагу, що володіння посадовою особою корпоративними правами не є автоматичним доказом наявності у неї реального конфлікту інтересів, хоча безперечно є чинником, що збільшує ризики його виникнення", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що нормами ст. 36 вказаного Закону встановлено правила запобігання конфлікту інтересів у зв'язку з наявністю в особи підприємств чи корпоративних прав, які не містять заборон щодо володіння корпоративними правами. У НАЗК поінформували, що Конституційний суд України у своєму рішенні від 13.03.2012 № 6-рп/2012 вже зазначав, що особи, уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, як і інші фізичні та юридичні особи, мають право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю, у тому числі з метою набуття та реалізації корпоративних прав.

У відомстві уточнили, що реальний конфлікт інтересів – це суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об'єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень (абзац 13, ч.1, стаття 1 Закону). Тобто, для виявлення ознак реального конфлікту інтересів при прийнятті особою конкретних рішень або вчиненні чи не вчиненні певних дій, навіть за наявності у неї приватного інтересу, зумовленого володінням корпоративними правами, встановлення такої суперечності є обов’язковою умовою.

"Відповідно до принципу законності стосовно діяльності органів державної влади, закріпленого у ч.2 ст. 19 Конституції України, правозастосовна діяльність Національного агентства при здійсненні моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів має грунтуватись виключно на нормах вказаних актів  законодавства. Національне агентство підкреслює, що згідно з п. 15 ч. 1 статті 11 Закону - надання роз'яснень, методичної та консультаційної допомоги у застосуванні актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб є виключною компетенцією Національного агентства", - наголошується у роз'ясненні.

Читайте також: Комітет Ради 22 листопада збере "антикорупційних" керівників

15 листопада було презентоване дослідження від ГО "Лабораторія законодавчих ініціатив", яке  лягло в основу аналітичного документа "Пропозиції до політики щодо конфлікту інтересів народних депутатів України". У ньому зазначається, що аналіз 422 декларацій народних депутатів восьмого скликання за 2016 рік показав, що 38 депутатів мають реальний конфлікт інтересів. З них 20 депутатів належать до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Ще 7 – до Комітету з питань будівництва містобудування і житлово-комунального господарства. 31% (131 депутат) володіють корпоративними правами: лише 3 депутати вказали, що вони передали в управління свої підприємства. 25% депутатів є кінцевими бенефіціарами юридичних осіб. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-