Уряд забезпечить організацію увічнення пам'яті жертв Великого терору

Уряд забезпечить організацію увічнення пам'яті жертв Великого терору

Укрінформ
Кабмін ухвалив розпорядження про план заходів для належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій 1937-1938 років, поширення інформації у суспільстві про злочини радянського тоталітарного режиму та об’єктивні дані про наслідки Великого терору.

Відповідний проект розпорядження ухвалено на засіданні уряду 15 листопада без обговорення.

Як повідомляється на Урядовому порталі, планом заходів передбачено забезпечити проведення у листопаді 2017 року меморіальних заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору за участю  представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства та іноземних гостей.

Впродовж 2017-2018 років буде організовано проведення тематичних наукових, науково-практичних конференцій, лекцій, засідань за круглим столом, семінарів та інших інформаційно-просвітницьких заходів у навчальних закладах, закладах культури та військових частинах Збройних сил, Національної гвардії, Служби зовнішньої розвідки, управління державної охорони з метою донесення до молоді, студентів та військовослужбовців об’єктивної інформації про передумови, перебіг і наслідки Великого терору.

Також заплановано проведення тематичних виставок архівних документів та фотовиставок, показ художніх та документальних кінофільмів, присвячених подіям Великого терору, іншим злочинам комуністичного тоталітарного режиму, вчиненим протягом 1917-1991 років.

Крім того, буде забезпечено продовження робіт з пошуку та впорядкування місць поховання жертв політичних репресій, встановлення пам'ятників і пам'ятних знаків, проведення робіт з благоустрою та забезпечення підтримання у належному стані меморіалів, пам'ятників, пам'ятних знаків жертвам Великого терору.

Читайте також: Уряд схвалив законопроект про юридичну силу статутів тергромад

"Передбачено подальший розвиток музейного комплексу в Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили". Зокрема, завершення української частини Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937-1941 років (нанесення на меморіальні стіни Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937-1941 років списку осіб, розстріляних органами НКВС УРСР у м. Києві та похованих на території спецділянки НКВС УРСР у Биківнянському лісі); створення меморіального музейного комплексу для розміщення постійної експозиції та тимчасових виставок, проведення пошукових археологічних досліджень на території заповідника, вирішення питання кадрового та матеріально-технічного забезпечення закладу тощо", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, планується проведення закордонними дипломатичними установами України меморіальних заходів у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору – тематичних  виставок, робіт з поширення у світі інформації про політичні репресії в Україні, інші злочини, що здійснювалися протягом 1917-1991 років комуністичним тоталітарним режимом проти Українського народу.

Як відомо, «Великий терор» – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937-1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація. В Україні було заарештовано 265 669 осіб, з них 123 421 були розстріляні, 68 823 – відправлені у виправно-трудові табори, 4124 ув'язнені в тюрмах, 1067 – засуджені до заслання. На Україну припала приблизно п'ята частина загальносоюзних арештів і розстрілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-