Проблемами минулого Польщі та України мають займатися історики, а не політики - Сюмар

Проблемами минулого Польщі та України мають займатися історики, а не політики - Сюмар

Укрінформ
Історичні події, розбіжності в оцінці яких призвели до сучасного конфлікту між Польщею і Україною, мають стати предметом дослідження істориків, а не темою для спекуляцій політиків.

На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час Міжнародної конференції "Доступ до архівів як частина права на інформацію".

"Сьогодні ми бачимо, як багато конфліктів у світі  починаються саме з проблемних речей в історії. Ми бачимо, як розгорається на наших очах конфлікт із Польщею, базований на історичних речах, які треба було би розібрати історикам, а не політикам. Але політики творять нове, сучасне бачення історії, дуже часто виходячи зі спотворення історичних фактів. І протистояти цьому можна тільки конкретними фактами, які можна знайти в архівах... Архіви дають відповідь на найболючіші питання. А Україна сьогодні шукає відповіді на ці питання. І знайти їх можна саме там", - наголосила голова Комітету.

Читайте також: У польському Каліші можуть відновити могили воїнів УНР

Водночас, зазначила вона, "у нас той, хто володіє архівом, той володіє правом на історичну пам'ять, на історичний міф, в тому числі й політичної реальності станом на зараз". І тому це надважливе питання, яке очевидно сьогодні недооцінене в Україні. До архівів у нас досі має доступ достатньо обмежене коло осіб.

Це якась скарбниця, яка би мала бути суспільним надбанням, а насправді залишається надбанням для обраних. В той час як у світі сучасних технологій це мало би бути значно простіше. Все мало би бути оцифровано, зрозуміло: що в доступі, що не в доступі - і чому не в доступі.

"Архіви мають бути оцифровані, зрозумілі, доступні, вміщені в зручні програми для користувачів", - сказала Сюмар. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-