Парубій назвав ключовий елемент законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Парубій назвав ключовий елемент законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Укрінформ
Ключовою пропозицією серед поправок до законопроекту №7163 про особливості держполітики із забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» є визнання Російської Федерації країною-агресором на рівні закону. 

Про це голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив на брифінгу 13 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У цьому законопроекті є одна дуже важлива пропозиція - в ній зазначається Російська Федерація як країна-агресор. Ми приймали цю постанову, тепер ми маємо у Верховній Раді на рівні закону визнати Російську Федерацію агресором. І це я вважаю ключовим у цьому законопроекті", - сказав Парубій. 

Разом з тим спікер зазначив, що якщо парламентський комітет з питань нацбезпеки та оборони не надасть до середи свого рішення щодо поправок законопроекту №7163,  то Раді доведеться відкласти його розгляд у другому читанні ще на два тижні. 

Читайте також: Парубій підтвердив: розірвання дипвідносин з РФ є серед поправок до проекту реінтеграції

Як повідомлялося, 4 жовтня Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект № 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

6 жовтня парламент проголосував за нього, виключивши, зокрема, частину першу статті 7, в якій згадувались Мінські угоди, за наполяганням опозиційних фракцій.

Відповідно до тексту законопроекту, тимчасова окупація частини території України стала одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України.

У проекті закону Президент пропонує схвалити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу ЗСУ.

Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав.

6 листопада комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони переніс розгляд поправок до законопроекту №7163 «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» на 8 листопада через відсутність кворуму.

Робоча група за участю представників Мін'юсту, МЗС, АП 8 листопада на засіданні комітету рекомендувала при доопрацюванні законопроекту 7163 про реінтеграцію Донбасу вказати дату окупації РФ території України - 20 лютого 2014 року і змінити його назву.

Президент Петро Порошенко закликав Комітет з національної безпеки і оборони активізувати роботу над підготовкою до розгляду у другому читанні  законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

Водночас група позафракційних народних депутатів внесла поправку до цього законопроекту, якою пропонується зобов'язати Кабінет міністрів розірвати дипломатичні відносини з РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-