Альона Бабак: не співпрацювала, не помічена… То чого ж з депутатів йде?

Альона Бабак: не співпрацювала, не помічена… То чого ж з депутатів йде?

Аналітика
Укрінформ
Вона нагадала, що складає повноваження у день свого тріумфу – прийняття закону про реформу українського ЖКГ. Такого ще не бувало…

Услід за повідомленням про прийняття закону «Про житлово-комунальні послуги», одна з його ключових розробників, заступник голови Комітету з питань будівництва та ЖКГ Альона Бабак, член фракції «Самопоміч» заявила про наміри скласти повноваження народного депутата. Наголошуючи: за власним бажанням. Мовляв, збиралася вже раніше, але мусила довести справу з прийняттям нової редакції «сакраментального» закону до логічного завершення, щоб не підводити колектив авторів після двохрічної праці над його проектом.

Випадки добровільної відмови від мандату у Верховній Раді поодинокі і добре відомі. Однак, здається, ще ніколи депутати не складали його за таких обставин – хоч і після тяжкого довготривалого розгляду, але все ж вдалого голосування за своє «дітище». Для Бабак це був фундаментальний, досить спірний закон про ЖКГ. За час проходження законопроекту протягом двох років його «ітерували» загалом 5 (!) разів – щоразу доопрацьовуючи нову купу зауважень. І ось нарешті закон, що передбачає кілька принципових змін на ринку ЖКГ, прийнято в цілому 262 голосами.

Його противники не забарились з їдкими підозрами. Невже тільки через це авторка йде в момент тріумфу? Не вдаючись в подробиці особистого рішення депутатки, ми заради цікавості зазирнули в її професійне та світське «досьє».

З якої опери арія? Трохи про комунальні послуги

Перше, на що натрапили – досить колючі закиди в її бік. Буцімто, все, що можна було зробити в інтересах ЖКГ-монополістів, вона, педалюючи прийняття закону, зробила. І переконала в цьому 262 депутатів. «Мавр зробив свою справу, мавр може піти», - цілий день лунало в мережі.

Загалом підстав до злої іронії ми поки що не знайшли. На перший погляд документ містить, як вигідні для споживача послуг ЖКГ норми (право вибору моделей управління багатоквартирними будинками, дозвіл на відокремлення від централізованого опалення та гарячого водопостачання, монетизацію субсидій та ін.), так і дещо «драконівські» (запровадження пені за затримку оплати наданих послуг). Але про це докладніше в наступних матеріалах.

Наразі пройдемося по тих пунктах, де, зазвичай, народ шукає зраду та компромат. У Альони Бабак його виявилось не так і багато, хоча є привід до роздумів.

Занотуємо таке. "Я вважаю, що мені треба змінити мою діяльність. Я не політик, я більше експерт. Для мене політична діяльність є складною, як для людини", - сказала вона, анонсуючи ще у березні цього року свій вихід з депутатського корпусу.

Досягнення професійні, житлові і комунальні

Біографія пані Бабак тісно пов’язана зі сферою ЖКГ. Відомо, що 48-річна депутат має ступінь магістра бізнес-адміністрування, отриману в бізнес-школі американського Університету Старого Домініону ( входить в топ-200 світового рейтингу вишів). Починала в далекому 1993 році з позицій менеджера, аналітика та координатора проектів міжнародної допомоги по реструктуризації підприємств житлово-комунальної сфери. У 90-ті пані Бабак стала підприємцем та заснувала кілька власних компаній цього ж профілю. А в 2004 стала співзасновницею та директором Інституту місцевого розвитку (ІМР).

Пеня за оплату послуг ЖКГ - тепер реальність
Пеня за оплату послуг ЖКГ - тепер реальність

Інститут об'єднує дві організації:  Всеукраїнську благодійну організацію "Інститут місцевого розвитку" та одноіменне ТОВ. Це консалтинговий бізнес, який надає комплексні послуги в консультуванні та наданні технічної допомоги в проектах в сфері ЖКГ за фінансування міжнародних організацій-донорів. По суті, посередник між міжнародними благодійниками та їх місцевими клієнтами - центральними та місцевими органами влади, бюджетними установами, територіальними громадами та об'єднаннями громадян. Окрім того, ІМР «співпрацює з неурядовими організаціями, галузевими асоціаціями, науково-дослідними та проектними організаціями з метою сприяння реформуванню сектору житлово-комунальних послуг та підтримки соціально-економічного та сталого енергетичного розвитку в Україні». Тобто, про Альону Бабак не скажеш, що вона випадкова людина в галузі.

І, судячи з декларації, людина вона не бідна. Має велику квартиру в Києві 188 кв.м, вартістю 3 млн грн., ще парочку дрібніших, пару не дуже дешевих авто, тримає на депозитах близько 300 тис. грн. та по 60 та 70 тисяч в іноземній валюті, має коштовний годинник та діаманти, та ще й отримує аліменти на меншу дочку – одним словом, все як у нормальної української бізнес-вумен.

Кумедно чи ні, але найтемнішою плямою на репутації заступника глави Комітету по ЖКГ за весь час її депутатства виявилось звання рекордсменки-боржниці за… комунальні послуги. Журналісти програми «Гроші» нещодавно віднайшли інформацію про те, що на найбільшій квартирі депутатки, «висить» борг майже у 23 тисячі гривень. Хоча сама Бабак заперечує борг, але згадує, що квитанції з космічними сумами все-таки отримувала, однак не хотіла погоджуватися з сумами, які там побачила. Вийшов майже каламбур – чи не найголовніший законодавець в сфері ЖКГ сама не може розібратися зі своїми платіжками.

Альона Бабак
Альона Бабак

Трішечки партійної конспірології, як же без неї

Щодо версій добровільної відставки Альони Бабак, то конспірології тут теж достатньо. Вишукуючи компромат, спостерігачі знайшли підґрунтя відставки Бабак у людині, яка увійде в Раду за списком "Самопомочі" замість Бабак. Це Юлія Вусенко, яка була в списку під № 36. Начебто її просування до ВР – це результат політичних договорняків між Садовим (мер Львова, лідер «Самопомочі») і Ігорем Палицею (соратник Коломойського) за контроль над Луцьком.

«Замість Бабак, яка раптом заявила про те, що їй не до вподоби політична кар'єра, заходить в Раду нинішня в.о. мера Луцька Вусенко ...", - написав на своїй сторінці в ФБ журналіст Дмитро Качура. Він же і припустив причини кадрової заміни. У Луцьку в лютому цього року помер мер. Вибори поки не призначені. І в.о. мера стала секретар міськради від партії "Самопоміч" Юлія Вусенко. У партії «Укроп», яку на Волині «патронує» соратник Коломойського Ігор Палиця, в міськраді відносна більшість. За словами Качури, зараз він би захотів взяти владу в місті під свій контроль шляхом впровадження людини з "Укропу" на посаду секретаря міськради. Садовий, за чутками, примусив Альону Бабак скласти мандат, щоб Вусенко зайшла в парламент і таким чином звільнила місце секретаря міськради для креатури Палиці. Новий секретар автоматично стане в.о. мера міста.

Одним словом, усе, що ми тут зібрали – мазки до однієї картини про український парламентаризм. Нікого і ні в чому не збирались звинувачувати. Просто цікаво було глянути на життя-буття через призму рішення про добровільний вихід одного молодого і перспективного депутата.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-