Порошенко підписав закон про електронні довірчі послуги

Порошенко підписав закон про електронні довірчі послуги

Укрінформ
Президент Петро Порошенко підписав закон «Про електронні довірчі послуги», спрямований на реформування національної нормативної бази у сфері електронного цифрового підпису шляхом імплементації законодавства Європейського Союзу.

Про це повідомляє прес-служба глави держави. 

Підписаний закон, зокрема, врегульовує відносини у сферах надання електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації.

“Закон визначає правові та організаційні засади надання електронних довірчих послуг, у тому числі транскордонних, права та обов’язки суб’єктів правових відносин у цій сфері, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг, а також правові та організаційні засади здійснення електронної ідентифікації”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Ірина Луценко називає "президентські офшори" домислами журналістів

У законі також визначені умови визнання в Україні електронних довірчих послуг, які надаються іноземними постачальниками, що забезпечить активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію нашої держави у світовий електронний інформаційний простір.

Також закон запроваджує такі механізми як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, електронна позначка часу, реєстрована електронна доставка, інтероперабельність тощо.

Крім того, як зазначили в прес-службі Президента, закон полегшує транскордонне використання онлайн-послуг, створює умови для безпечної електронної ідентифікації і автентифікації, а також взаємного визнання ключових компонентів транскордонних цифрових послуг, таких як електронна ідентифікація, електронні підписи, електронні документи та послуги, визначає основні принципи державного регулювання у сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації.

Документом також запроваджується адміністративна послуга щодо включення юридичних та фізичних осіб-підприємців, які мають намір надавати електронні довірчі послуги (ЕДП), до Довірчого списку, а також встановлюється порядок ведення такого списку. Крім того, визначається процедура незалежної оцінки відповідності для ЕДП та можливість використання зазначеними особами у своїй діяльності як національних, так і міжнародних стандартів.

Як відомо, закон «Про електронні довірчі послуги» ухвалений Верховною Радою 5 жовтня, а набере чинності через рік з дня його опублікування, крім статті 10, яка набере чинності з дня опублікування документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-