ЄС міг би активніше сприяти врегулюванню на Донбасі - глава фонду Аденауера

ЄС міг би активніше сприяти врегулюванню на Донбасі - глава фонду Аденауера

Ексклюзив
Укрінформ
Європейський Союз не повинен відмовляти Україні в перспективі членства і має спільно з Києвом шукати шляхи наближення до цієї мети.

Таку думку в бесіді з кореспондентом Укрінформу висловив президент Фонду Конрада Аденауера, колишній голова Європарламенту Ханс-Герт Петтерінг.

"Україні потрібна європейська перспектива. Ми в ЄС не повинні відвертатися від такої перспективи", - заявив політолог.

За його словами, слід шукати можливості того, як можна інтенсифікувати деякі сфери, які можуть стати кроками до зближення і в результаті привести до членства України в ЄС.

У цьому контексті він нагадав про програму "Східного партнерства", п'ятий саміт якого має відбутися 24 листопада. В рамках цього формату можна розглядати деякі аспекти політичного і економічного порядку, за яким співпрацю між сторонами може бути посилено. Але це працюватиме лише тоді, коли Україна робитиме свій внесок у розбудову правової держави.

Читайте також: Пайфер: Є сподівання, що Трамп прийме рішення дати зброю Україні

Петтерінг також вважає, що Євросоюз міг би відігравати активнішу роль у врегулюванні ситуації на сході України. "Німеччина та інші країни ЄС чітко заявили, що у жодному випадку не будуть задіяні з військової точки зору, я вважаю це правильним; але я думаю, треба продовжувати наші зусилля у невійськовій сфері, ми маємо знайти інші шляхи", - сказав експерт, визнавши, що всі вони складні.

Як приклад посередницької ролі ЄС він навів зусилля на початку 2000-х колишнього верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єра Солани у переговорах між керівництвом Македонії і лідерами етнічних громад і релігійних груп країни, і підготовки законодавчих актів, що дозволили в той момент запобігти збройному насильству.

Говорячи про санкції проти РФ, політолог заявив про неможливість їх зняття до того часу, поки Москва не змінить свою політику щодо України і поки на сході України не запанує мир.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-