Спільне у Каськіва з Аваковим: «справи» на 15 млн і те, що раніше такого не було

Спільне у Каськіва з Аваковим: «справи» на 15 млн і те, що раніше такого не було

Аналітика
Укрінформ
Події двох днів свідчать, що Україна змінюється. Може, не так швидко, але зате – це очевидний факт

Як для людини, яка три роки переховувалася від українського правосуддя, Печерський суд обрав щодо екстрадованого з далекої Панами Владислава цілком вегетаріанський запобіжний захід: «…у вигляді тримання під вартою у межах 2-місячного терміну досудового розслідування. Обрати підозрюваному Каськіву альтернативний захід у вигляді застави»

Пояснення тут: «У ході розгляду питання, захист В.Каськіва надав суду довідку про повне відшкодування останнім завданих державі збитків» - пише у своєму пості на ФБ Лариса Сарган, прес-секретар Генпрокурора. «Врахувавши даний факт, а також наявність п’ятьох неповнолітніх дітей» суд і ухвалив таке рішення – продовжує вона.

Принципові та прагматичні співгромадяни, мабуть, уже підрахували: 15 мільйонів гривень у 2012-му – це майже 2 мільйони доларів, а за курсом-2017 і 600 тисяч не буде! То чому ж не повернути? Ще й на заставу вистачить, і на адвокатів, і на життя цілком комфортне… Все це так. А ще можна додати, що навіщо ж обмежувати «збитки завдані державі» лише однією цією оборудкою з 15-ма мільйонами? Хіба ж інших не було за три з лишком роки, поки Каськів обіймав посаду глави Державного агентства з інвестицій та управління державними проектами України?

Все це так, але ми про інше, ми знову про співвідношення «зрада»/«перемога» у нашому житті. Про «справу Каськіва» не лише давно відомо, про неї встигли надійно забути. Тому сьогоднішня ранкова новина і виявилася для України такою несподіванкою. Уже всі звикли до того, що десь там, за океаном, під панамськими пальмами з комфортом кладе на українську Феміду такий собі Владислав Каськів, колишній помаранчевий і лідер славнозвісної «Пори», а трохи згодом - цинічний зрадник і перебіжчик до біло-голубих. Та й не він один втік і поклав, і не обов’язково в Панамі, подібних до нього – десятки, про кого ми знаємо, сотні, про кого здогадуємось, а щодо тисяч – і гадки не маємо. Ось вони всі розселилися густо навколо України, нічого і нікого, крім своїх господарів, не боючись – переважно в Росії, але і в Європі, і в Америці їх не бракує. І тут Каськів стає першим українським екс-урядовцем такого рівня, якого таки екстрадують в Україну!

Ми не будемо переоцінювати цей факт, ми не знаємо багатьох подробиць, ми не знаємо, чим закінчиться розслідування і розгляд справи, але це - реальний крок, просування.

СБУ на цьому тижні дісталося по-крупному. Теракт під ТБ «Еспресо», убивство Аміни Окуєвої. Куди дивляться «органи» - справедливо запитує обиватель – вони в України, взагалі, є? Є – відповіли «органи», як могли, повідомивши про затримання терористки, яка ще навесні підклала бомбу під авто полковника української розвідки Олександра Хараберюша. І тут те саме: суспільна думка уже списала той вибух у Маріуполі, через який загинув один з героїв україно-російської війни, - до списку «висяків», справ, які ніколи не будуть розслідувані до кінця і за злочин ніхто не відповість. А виходить, буває – знайшли в ОРДЛО, виманили на територію підконтрольну Україні, взяли «без шуму», будемо сподіватися доведуть провину, визначать спільників - і покарають.

Національне антикорупційне бюро затримало сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра за підозрою в розкраданні коштів під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії
Національне антикорупційне бюро затримало сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра за підозрою в розкраданні коштів під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії

Вчорашня історія з початком кримінального переслідування проти сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Її «ціна», за дивним збігом – ті самі 15 мільйонів гривень. Мережа відреагували в лічені хвилини: А чому не два роки тому, коли справу було заведено? А чому почали саме тоді, коли Президент з візитом у Саудівській Аравії? Знову таки, все це правильно, але чому практично не видно оцінок про те, що це перший такий випадок, коли найближчого родича діючого міністра (та ще й силового!) притягають до кримінальної справи.

Ні до кого не маю претензій, все природньо: коли знаходишся всередині – важко побачити картину ззовні. Країни після чи підчас великих потрясінь тим і характерні, що люди в них дуже хочуть швидких змін і дуже розчаровуються, коли їх не бачать. А швидкі зміни можливі лише в самих людях, та й то, часто вони швидкими лише здаються, а насправді – визрівають поколіннями.

Тож висновок: змінюється Україна. Отак, поволі, не одразу. Хочете швидко, щоб як за графіком? Але це в серіалах, все розписано по серіях. Ви, часом, не переплутали? Це серіал Х показують по телеканалу У, скажімо, о 20 годині, щодня, з понеділка по п’ятницю. А Україна поки що живе за іншоим графіком. Якому саме? Цього не знають і ті, хто його виконує, і в телепрограмі, на жаль, про це не пишуть. Вибачайте. Але ж живе!

Сергій Тихий, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-