Політики не готові серйозно обговорювати виборчу реформу – експерт

Політики не готові серйозно обговорювати виборчу реформу – експерт

Укрінформ
Політична еліта на сьогодні виявляється не готовою до будь-яких змістовних і результативних діалогів щодо здійснення виборчої реформи.

Про це повідомила координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазвовська 1 листопада під час конференції "Виборча реформа на роздоріжжі", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Виборча реформа - це те, чим повинні опікуватись політичні гравці найвищого рівня, так звана еліта. Але, як виявилось, еліта не готова до будь-яких змістовних і результативних діалогів. Тому станом на зараз провалено три законопроекти, один із яких 1068-2 (Проект закону про вибори народних депутатів України), зареєстрований народним депутатом Віктором Чумаком і групою, який повністю відтворює те, що було задекларовано принаймні на рівні коаліційної угоди, з дійсно відкритими списками. Хоча, звичайно, в експертів не може не бути зауважень до будь-якого комплексного законопроекту, тим паче до нової редакції закону "Про вибори народних депутатів", - сказала Айвазовська.

Наразі доля реформ у сфері виборів, за її словами, багато в чому залежить від позиції Верховної Ради щодо розгляду проектів виборчих кодексів. 

"Найголовніше, що сьогодні потрібно розуміти, що два проекти кодексів, які зареєстровані, можуть мати ту саму долю, якщо вони насправді будуть поставлені на порядок денний. Але без системної, змістовної та відвертої фахової дискусії очікувати інших результатів, ніж провал, не доводиться, тому що це питання політичних еліт, спроби їхнього діалогу довкола основних тем щодо нової редакції закону про вибори і нових редакцій законів, які безпосередньо стосуються виборчого процесу. Мова йде не лише про вибори народних депутатів, а й про місцеві, президентські вибори, закон про Центральну виборчу комісію, про державний реєстр виборців", - уточнила координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА.

Читайте також: Прямий і непрямий: КВУ розповіла про підкуп на місцевих виборах

Вона наголосила, що ідея гармонізації або кодифікації виборчого законодавства має сенс, тому що закони про вибори містять різні тлумачення процедур, тому часто виникають різночитання.

"У зв'язку з цим виникає дуже велика кількість практичних проблем: за яким порядком здійснювати підрахунок голосів, або що таке підкуп виборців, або як проводити агітацію. І коли в різних законах це по-різному трактується, тоді ми не можемо мати абсолютно чистих якісних інституційних процедур під час виборчих кампаній", - зазначила Айвазовська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-